A háromezredik hordó

Október hatodikán délelőtt gördült be a háromezredik hordót szállító teherautó Bátaapátiba. A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót (NRHT) napra pontosan három éve avatták. Az első hordók, amelyek kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat tartalmaznak, december 2-án érkeztek meg a paksi atomerőműből. Végleges helyük a felszín alatt épülő tárolóban lesz, de a nukleáris hatóság engedélyével háromezer hordónyit az NRHT technológiai épületében helyezhettek el addig, amíg elkészül a földalatti tárolótér.

Faragó László, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. koordinációs és gazdasági igazgatója, az NRHT korábbi vezetője azt mondta: fontos tény, hogy üzemzavar és probléma nélkül üzemel átadása óta a tároló, amely semmilyen veszélyt nem jelent sem a környezetre, sem a lakosságra. Rendszeresen a hatósági és lakossági ellenőrzések, környezeti mérések, de a tároló létére semmi nem utal, a környezeti korlátok százezred részét sem használják ki.

Az igazgató arra is kitért, hogy Paksi Atomerőmű Zrt. ütemezése alapján, annak szakembereivel szorosan együttműködve történt meg a betárolás. Paksról összesen 188 alkalommal szállítottak szilárd, tömörített kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat, elsősorban munka- és védőruhákat. Ha minden a tervek szerint halad és a szükséges források is rendelkezésre állnak, 2012 második negyedévében befejeződnek a földalatti tárolótérben a technológiai munkák, és a szükséges engedélyek birtokában a harmadik negyedév végén, negyedik negyedév elején elkezdődik a hulladék földalatti elhelyezése. Ehhez betonkonténereket gyártanak, amelyek tesztelését már év elején elkezdik. Egy konténerbe kilenc 200 literes hordó kerül, a köztük lévő űrt betonnal töltik ki.

A háromezredeik hordó érkezését az RHK Kft. munkatársai és a környék településeinek vezetői közösen fogadták. Darabos Józsefné Bátaapáti polgármestere, a TETT elnöke azt mondta, a lakosság támogatja a tárolót, amelynek kizárólag pozitív hatása van, hiszen a falu és a térség fellendülése annak köszönhető.