Ifjú paksi tehetség a Google fellegvárában

Különdíjat – ezzel egy zürichi utazást – nyert a XX. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Orgován József. Az ESZI 12. évfolyamos diákja egy mobil EKG berendezést készített. Ezzel már az előző évi tehetségkutatón is sikerrel mutatkozott be. Az eszköz lényege, hogy 24 órán keresztül nyomon követi, rögzíti használója EKG görbéit, ezekből számításokat végez, és szükség esetén értesítést küld a beteg orvosának. Korábban ez interneten történt, az új változatot Józsi mobiltelefonra készítette el. További újítás, hogy helymeghatározóval építette egybe, így az orvos azonnal információt kap arról is, hogy páciense hol tartózkodik. A berendezés még nem nyerte el végleges formáját, alkotója tovább szeretné tökéletesíteni, legfontosabb – mint mondta – a miniatürizálása. Annak ellenére, hogy még fejlesztésre vár a berendezés, a Magyar Innovációs Szövetség seregszemléjén elismerést váltott ki. Orgován József, illetve egy másik pályázó, Lipécz Ádám a Google, „a nagy teljesítményű és felhasználóbarát számítástechnikai projektet kidolgozó legjobb pályázónak járó különdíjában” részesült és lehetőséget kapott arra, hogy látogatást tegyen a Google zürichi központjában.

Az ifjú fejlesztőt lenyűgözték a látottak, azt mondta, hogy rengeteg élménnyel gazdagodott. Betekintést nyertek a Google és a Youtube mérnökeinek munkájába, amelyről részleteket nem árulhatott el, mert – mint mondta – titoktartásra kötelezték őket. Józsi számára nem csak a Google fellegvára, hanem a hasonló gondolkodású fiatalokkal való találkozás is rendkívüli élmény volt. A svájci hétvégén, ahol hat ország tizenhat fiatalja vett részt, mindenki bemutatta saját fejlesztését.

Orgován József azt mondta, nagyon sokat köszönhet Nagyné Lakos Máriának és Manzinger Józsefnek, akik sok munkát áldoztak arra, hogy segítségére legyenek. Azt is elárulta, hogy az elektronikában az alkotás öröme nyűgözi le leginkább. Terve, hogy érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen tanul tovább, és villamosmérnök lesz.