Szilágyi Ferencné kapja a Segítő kéz kitüntetést

Önkormányzati támogatással újult meg a Bóbita Bölcsőde, mely harminc éves fennállása óta szakmai berkekben országosan is elismert intézménnyé vált. A bölcsődében folyó magas színvonalú szakmai munka elismeréseként ebben az esztendőben Szilágyi Ferencné veheti át az önkormányzat által alapított Segítő kéz kitüntetést, a szociális munka napja alkalmából rendezett városi ünnepségen november 18-án.

A napokban fejeződött be az a 16 és fél millió forintos önkormányzati beruházás, amely során tűzjelző- és füstelvezető rendszer épült ki a Bóbita Bölcsődében. Ez a legnagyobb volumenű beruházás a tavalyi, teljes épületre kiterjedő nyílászárócsere óta. A 104 férőhelyes intézménybe jelenleg 75 kisgyermek jár, de folyamatos a felvétel attól függően, hogy mikor kívánja a szülő bölcsődébe adni gyermekét. Nincs várólista, senkit sem kell elküldeni, aki jogosult ezen szolgáltatásra, tájékoztatott az intézmény vezetője, Laszlóczki Józsefné. Egy kisgyermek akkor jogosult a bölcsődei ellátásra, ha mindkét szülője dolgozik, de szociális rászorultság alapján, a szakemberek javaslatára is bekerülhet az intézménybe. További feltétel a paksi lakóhely, vagy életvitelszerű itt tartózkodás.

A bölcsőde szakmai programja az egészséges életmód köré épül. A gyerekeknek az őszi-téli időszakban két sószoba áll rendelkezésére, ahol kúraszerűen tartózkodnak, ami nem csak megelőzésként, hanem az allergiás, illetve felső légúti betegségek esetében is hasznosnak bizonyul. Az intézményben szakképzett dietetikus dolgozik, s a Bóbita Bölcsőde az, amely igény szerint a táplálékallergiában szenvedő 14 év alattiaknak városszerte biztosítja nappali étkezését. Nem mindennapi módszer – amivel találkozhatnak a paksi bölcsődések – a kutyaterápia sem, ami a Paks Térségi Pedagógiai Szolgáltató Központ szakembere révén valósulhat meg, s ami nem csupán a sérült gyermekek fejlesztéséhez járul hozzá, hanem egészséges társaik is megtanulják a kutyával való bánásmódot, az állathoz való hozzáállást.

A paksi Bóbita Bölcsőde több mint harminc éves fennállása alatt szakmai berkekben országosan is elismert intézménnyé vált, jelenleg a regionális módszertani bölcsőde segítő intézménye, gyakorlati továbbképzések színhelye. Az intézményben folyó kimagasló munka elismeréseként ebben az esztendőben a bölcsőde dolgozója, Szilágyi Ferencné veheti majd át az önkormányzat által alapított Segítő kéz kitüntetést, a szociális munka napja alkalmából rendezett városi ünnepségen november 18-án.