Gyurcsány népszavazáson döntene az erőműbővítésről

– Egyike lehetünk azoknak, akik majd tisztességes alternatívát nyújtanak a mai hatalommal szemben. Sugározzuk is ezt az erőt, remélem, én személyesen is, de az igaz, hogy volt kedvezőbb pillanat is pártalapításra, mint ezek a hónapok vagy évek – fogalmazott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke a paksi tagtoborzó kampánygyűlést megelőző sajtóbeszélgetésen. A politikus úgy véli, személye nem szálka, egyenesen gerenda a mai kormánypártok szemében, ám az alapítást követő hetekben mért országos négy százalékos eredmény önmagáért beszél. Máris több ezren támogatják a pártot, melynek összetétele korábbi MSZP-sekből, liberálisokból, MDF-esekből és függetlenekből áll. A vezető politikus kitért a Fidesz-KDNP jövőt illető kormányzási esélyeire is.

– Olyan sikertelen volt ez az elmúlt másfél év, amire még én sem számítottam. Ha fél éve kérdeznek, azt mondtam volna, két ciklust marad a jelenlegi kormány. De azzal, hogy az ország vezetése belekergette magát egy fenntarthatatlan gazdasági helyzetbe, és emiatt éles irányváltást kellett tennie, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy előrehozott választás lesz. Vagy azért mert megállapodik a kormány az IMF-fel, vagy azért, mert nem. 2012 kora tavasszal még lenne többsége a Fidesz-KDNP-nek, 2014-ben már nem biztos – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A paksi atomerőművel kapcsolatban elmondta: a tisztánlátás végett parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. Az üzemidő-hosszabbítás az ország energiaellátása miatt mindenképp szükséges, ugyanakkor a bővítést illetően egyeztetések kellenek, melynek végén népszavazás sürget. – A magyar közvélemény jelenleg enyhén nukleárisenergia-párti és bővítéspárti. Ez olyan kényes ügy, hogy szerintem nem jó, ha mi, politikusok magunkra vállaljuk a döntést. Egy hosszú, tisztességes szakmai vita kellene, melyben mai tudásom szerint azzal érvelnék, hogy nem kell a nukleáris energiától tartani és félni, majd ezt követően beszéljük rá a polgárokat, hogy támogassák a bővítést – fogalmazott a pártelnök.

A demokrácia intézménye Magyarországon a vége felé közeledik, hangoztatta a politikus, jelzi ezt a választójogi és médiatörvény. Gyurcsány Ferenc hozzátette: vidéki körútja során egyre többször hallja, hogy aki nem kormánypárti, komolyan aggódnia kell a munkahelyével kapcsolatban. Ez semmiképp sem járható út, tette hozzá a Demokratikus Koalíció elnöke, ezért is fontos, hogy már a következő parlamenti választásokkor eredményesen szerepeljenek, hangoztatta tagtoborzó kampánykörútján a Városi Művelődési Központ nagyklubjában.