Gazdaságos koncepcióval milliárdokat spórolhatnak Bátaapátiban

A nagy beruházások időszaka – legalábbis egyelőre – lezárul, a gazdaságosabb és hatékonyabb tárolás koncepciójának kimunkálása kerül terítékre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-nél jövőre, derült ki dr. Kereki Ferenc szavaiból a társaság évértékelő sajtótájékoztatóján. Az ügyvezető beszámolt róla, hogy idén négy modullal bővítették a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját, melyben immár hétezernél több, paksi atomerőműben elhasznált fűtőelemet tárolnak. A mostani egységek tárolókapacitása nagyobb az eddigieknél, a korábbi 450-nel szemben ezek 527 kazetta elhelyezését teszik lehetővé.  Az RHK Kft. a következő hónapokban megvizsgálja az Európa más országaiban már alkalmazott, úgynevezett konténeres tárolás lehetőségét és az elemzések függvényében dönt arról, hogy áttérnek-e, s ha igen, már a következő modul megépítésénél, vagy később, mondta el dr. Kereki Ferenc. Bátaapátiban ugyancsak gazdaságosabb és hatékonyabb hulladék-elhelyezési koncepció kidolgozása a cél. A tárolókamrák kiképzésén, a konténerek anyagán és a térkitöltés módján kívánnak változtatni annak érdekében, hogy növeljék a tárolókapacitást, ezáltal csökkentsék a költségeket. Dr. Kereki Ferenc szerint akár a mostani 20% kétszeresét is elérhetik, így az eredeti tervben szereplő 17 kamra helyett akár 10 is elegendő lehet. Ezek kialakításának költsége kamránként 2,5 milliárd forint, fűzte hozzá. Mostanra két kamra épült meg, 5587 méter vágat készült el, 188184 köbméter gránitot termeltek ki. Bátaapátiban világszínvonalú munkát végeztek a bányászati feladatot végzők, hangsúlyozta. Mint mondta, a felszíni technológiai épület „megtelt”, 3000 hordónyi kis és közepes aktivitású hulladék várja, hogy végleges helyére kerüljön. Erre 2012 második felében kerül sor a még hátralévő munka elvégzése és a szükséges engedélyek beszerzése után.

Az ügyvezető szólt arról is, hogy a Püspökszilágyban működő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban, ahol intézményi kis és közepes aktivitású hulladékot fogadnak, jelenleg a biztonság- és kapacitásnövelő feladatokra összpontosítanak. Az RHK Kft. működése által érintett negyedik helyszín a Nyugat-Mecsek, ahol dr. Kereki Ferenc szavai szerint 2013-ban indulhat a terepi kutatás annak érdekében, hogy meghatározzák egy nagyaktivitású hulladékokat befogadó tároló helyét. Jövőre az erre vonatkozó terveket dolgozzák át.

Dr. Kereki Ferenc elmondta, hogy az atomtörvény és a radioaktív hulladékkezelésre vonatkozó uniós direktívák módosítása számukra nem hoz jelentős változást, de a kiégett fűtőelemek újrahasznosításának lehetőségét számításba kell venni. Ez a mostani ismeretek szerint nem változtat azon a tényen, hogy szükség van mélygeológiai tárolóra, húzta alá.

Az RHK Kft. vezetője arra is kitért, hogy munkájukat jelentős társadalmi támogatottság mellett végzik. Végezetül beszélt arról, hogy – miután a jelentős beruházások végére értek – jövőre az ideinél kevesebb, 13 milliárd forint, kiadással számolnak. Ezt a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból fedezik oly módon, hogy az egyes tételekről a költségvetési törvény keretében az Országgyűlés dönt majd.