A 2012-es betyáros év lesz

Hagyományosan az atomerőmű balatonfüredi rekreációs központjában tartotta meg idei első összejövetelét a TEIT. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás tagtelepüléseinek vezetői az után, hogy röviden áttekintették a 2011-es évet, az atomerőmű vezetésének tájékoztatóját hallgatták meg a múlt évről, majd a 2012-es együttműködés alapjait tették le. A TEIT társelnöke úgy tájékoztatott, hogy 190 millió forintot kaptak a múlt évben a PA Zrt.-től, 280 milliót a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-től. Ebben az évben hasonló nagyságrendre számíthatnak, tette hozzá Gáncs István, aki azt is kifejtette, hogy a települések életében a 2012-es betyáros év lesz, amikor is a nadrágszíj meghúzása kevés lesz, éppen ezért fontos, hogy már a költségvetés összeállításakor tisztában legyenek az önkormányzatok azzal, hogy mekkora támogatási összeggel számoljanak.

A források felhasználását illetően azt mondta, a társulás működésére elenyésző összeget fordítanak, a többi alapfeladatukra, a tájékoztatásra megy el, illetve a települések osztoznak rajta. A pénzt akár fejlesztésre, akár működésre is használhatják. A mostani gazdasági helyzetben a hangsúly várhatóan az utóbbira helyeződik át.

A TEIT-nél a múlt évben belső ellenőrzés zajlott, ennek megállapításait alkalmazzák idén.
Jelentős, működést, tevékenységet veszélyeztető problémát a vizsgálat nem tárt fel, húzta
alá Gáncs István. Mint kiemelte, abban megállapodtak, hogy a kommunikációs tevékenység nem csorbulhat, sőt a források jobb kihasználásával gyorsabbá és hatékonyabbá kívánják azt tenni.

Az idei programokat illetően Gáncs István beszámolt arról, hogy elkezdték egy japán út
előkészítését, a társulás ugyanis úgy döntött, felkeresi a fukusimai katasztrófa helyszínét. –
Az atomerőmű tervezett bővítése miatt fontosnak tartjuk azt, hogy azok, akik egy atomerőmű körzetében élnek, nézzenek meg olyan helyet is, ahol katasztrófa történt – fogalmazott. Hozzáfűzte, józan ésszel gondolkodva, más lehetőség nincs, mint új blokk építése Pakson, hiszen ez jelenti a biztos jövőt. Ha ez terítékre kerül, a TEIT tevékenysége is új alapokra kerül és felértékelődik – hangsúlyozta.