Pert nyert az Energiaklub

Az erőmű bővítésének előkészítésére vonatkozó adatok kiadására kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt.-t a Szekszárdi Városi Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

Csullag Józsefné szóvivő elmondta, hogy az adatkérelmi pert az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kezdeményezte. Hozzátette, a bíróság január 18-án szóban kihirdetett ítéletét a polgári rendtartás szerinti határidőre írásba foglalják. Az ítélet kézhezvétele után 15 nap áll az erőmű rendelkezésére, hogy átadja a dokumentumokat, vagy fellebbezzen a Szekszárdi Törvényszékhez.

A szóvivő elmondta, hogy Teller-projekt keretében készült megvalósíthatósági tanulmány, típusválasztást megalapozó jelentés, szerződések, költségelszámolások kiadására köteles az atomerőmű.

Az Energiaklub nem első ízben indított adatkiadási pert az atomerőmű ellen. A tervezett bővítést megalapozó dokumentumok kiadását először 2009-ben. Mivel a Paksi Atomerőmű Zrt. ezt megtagadta, perbe fogta azt. A jogerős ítéletet a Tolna Megyei Bíróság mondta ki. Ebben kötelezte az atomerőművet, hogy a projekt keretében kötött szerződéseket hozza nyilvánosságra. Az Energiaklub újabb tanulmányokat kért, de ezeket csak részben kapta meg , így újból bírósághoz fordult, mert – mint indokolták – a tervezett bővítés szakértői becslések szerint elérheti a 2-3 ezer milliárd forintot, ami indokolja azt, hogy a folyamat alapjaitól kezdve nyilvános és átlátható legyen.

Mittler István kommunikációs igazgató lapunknak azt mondta, még nem kapták meg a bíróság ítéletét, de – mivel a Paksi Atomerőmű Zrt. jogkövető magatartást folytat – eleget tesznek a jogerős bírósági döntésben foglaltaknak.