Halálos áldozatot is követelt a hétvégi havazás

Tragédia árnyékolta be a hétvégét: kihűlés okozta annak a paksi nyugdíjas hölgynek a halálát, akire szombaton reggel találtak rá házának udvarán a szomszédok. Az ügyről a rendőrkapitányság kedden tart sajtótájékoztatót. Egyébként nem okozott jelentősebb fennakadást  a hó a városban, a DC Dunakom Kft. munkagépei győzték a takarítást, vasárnapra minden utca, ha nehezebben is, de járható volt. Szerdáig újabb nagy mennyiségű hó várható, a szolgáltató kéri, hogy lehetőség szerint ne hagyják a parkolókban autóikat és az ingatlanjaik előtti járdákon, valamint az üzletek előtt pedig naponta többször is lapátolják el a havat.

Fotó: Molnár Gyula

Pénteken délután, készülve a havazásra, végigsózták az utakat a DC Dunakom Kft. munkagépei, a hóekével felszerelt autók este nyolc órakor kezdték el a takarítást, egész éjszaka folyamatosan járták Paks útjait. Szombaton már maximumügyeletet kellett elrendelni, minden kézi és gépi úttisztító dolgozott. A nap első felében a fő közlekedési utak és a buszmegállók, gyalogátkelők használhatóságának biztosítása volt a cél, estére jutottak el a gépek a mellékutcákba és a külső településrészekre. Vasárnap már nem volt olyan utca, ahol ne jártak volna a hótolók, ha nehezen is, de Paks minden útján lehetett közlekedni, tájékoztatott Puskás János a DC Dunakom Kft. ügyvezető igazgatója. A lakosság is tette a dolgát, mondta el az ügyvezető, de még mindig akadtak le nem takarított járdák, főként az üzletek, boltok előtt, pedig az ingatlanok előtti közterületek síkosság-mentesítése hétvégén is a tulajdonos feladata. A médiában előzetesen közzétett felhívások ellenére a parkolókban, járdák mellett felejtett autókkal is voltak problémák, ezek a gépjárművek sok helyütt akadályozták a hótolók közlekedését és a hóeltakarítást.

A hétvégi házakban, elhagyott épületekben élő hajléktalanokat naponta látogatta meleg teával, étellel az utcai szociális munkás, senkit nem kellett a hajléktalanszállóra beszállítani, tudtuk meg Gogolák Róbertnétől, a Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetőjétől. Az előrejelzések szerint a délelőtt újból elkezdődött havazás egészen szerdáig tart majd, úgyhogy nagy mennyiségű hó hull még a városra. Három nagy hóekés munkagép, valamint öt kisebb út- és járdatisztításra egyaránt használható jármű takarítja folyamatosan továbbra is Paks utcáit. Ha kell, helyi vállalkozók is beszállnak a munkába, hogy teherautóikkal kivigyék a havat a városból. Hogy továbbra se legyenek a hó miatt jelentősebb fennakadások, a szolgáltató kéri a paksiakat, hogy tisztítsák meg a portáik előtti területet, és ha megoldható, ne akadályozzák parkoló autóikkal a hótolók munkáját.