Terjedőben a dizájnerdrogok

Korábban megírtuk: kábítószergyanús növényi származékot találtak egy 18 éves paksi és egy szintén 18 éves pusztahencsei férfi ruházatában. Február 10-én a késő esti órákban az Építők útján állították meg a Paksi Rendőrkapitányság járőrei az utcán sétálókat. Pár órával később a Rákóczi utca és a Zsíros köz kereszteződésében egy gépjárművet ellenőrzött a rendőr járőr. A ruházat átvizsgálása során egy 26 éves dunaújvárosi férfinál két zacskó fehér színű, kábító hatású anyagot találtak. Egy, a kocsiban utazó húszéves bogyiszlói férfi ruházatából szintén előkerült egy hasonló tartalmú zacskó. A két eset egymástól teljesen független, szögezte le Heisler Judit, a Paksi Rendőrkapitányság sajtóreferense.

– A büntetési tételeket azután szabja ki a hatóság, miután megérkeztek a talált anyagok minőségére és mennyiségére vonatkozó szakértői vélemények – fogalmazott az sajtóreferens. A Paksi Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt fektet a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés megelőzésére, megakadályozására, de évente egy-két eset bizony előfordul az illetékességi területen. A különböző drogprevenciós előadások alkalmával az általános és középiskolákban a diákok és a pedagógusok figyelmét is a káros szerek megismerésére fordítják. Heisler Judit kitért arra is, hogy a fogyasztók magatartása gyakran megváltozik.

– Előfordulhat, hogy az egyén furcsán viselkedik, titkolózik, megváltozik a baráti köre, más társaságban mozog, mint korábban, lehetnek nála olyan anyagok, eszközök, amik kábítószer birtoklására, fogyasztására utalhatnak. A drogok beszerzése költségekkel jár, ez egyes esetekben arra ösztönözheti a fiatalt, hogy pénzt kérjen kölcsön vagy egyszerűen elvegye, ellopja azt az összeget, amire szüksége van – A sajtóreferens hozzátette, manapság az úgynevezett dizájndrogok terjednek. Ezek általában nem emberi fogyasztásra, hanem például füstölőként, műtrágyaként vagy fürdősóként kerülnek forgalomba, de a célcsoport és többnyire az eladó is pontosan tudja, milyen célra fogják a szert felhasználni. Az interneten vásárolható tudatmódosító szerek adásvétele egyelőre legálisnak számít, de bűncselekményt követ el az eladó, ha 18 éven alatti személyhez juttatja a drogot, hangsúlyozta Heisler Judit.