Pályázatot hirdetett a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány

Meghirdette idei első pályázatát a Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A felhasználható keret negyedmilliárd forint, a benyújtási határidő április 27-e. Az Erzsébet Nagy Szállodában tartott szerdai ülésen a prioritások közé sorolta a kuratórium a már nyertes pályázatok önerő-támogatását, az életminőség javító és energetikai racionalizálást megvalósító pályázatokat. Az érintett térségek önkormányzatai, azok társulásai, intézményei, utóbbiak fenntartói élhetnek a pályázati lehetőségekkel, hangzott el a nyílt ülésen, ahol arról is szó esett, hogy elsősorban európai uniós támogatással, illetve az Új Széchenyi Tervben megvalósuló projektekhez igényelhetnek az önkormányzatok önerő-kiegészítést. Idéntől akár a vissza nem térítendő áfa egy részének finanszírozására is mód van.

Fotó: Molnár Gyula

Az ülésen a múlt év eredményei is terítékre kerültek. Az alapítvány működését, kommunikációját eredményesnek ítélték. 2011-ben az alapítványhoz 53 pályázat érkezett, amelyből 31 kapott támogatást összesen 418 millió forint értékben. Ez közvetetten 4,3 milliárd forint fejlesztést generált és 15 új munkahely létrejöttét segítette elő.

Egyedi támogatásban részesítette a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány a kalocsai Szent Kereszt Kórházat, amely laporoszkópos torony és tálca vásárlásához kért valamivel több mint 22 millió forint támogatást. A kuratórium tagjai egybehangzóan támogatták az előterjesztést, mivel a projekt – mint mondták – 75 ezer ember egészségügyi ellátásának és életfeltételeinek javítását szolgálja. Kalocsa tavaly nem nyújtott be pályázatot, jegyezték meg a kuratórium tagjai.

A tanácskozás végén szót kért Tolna polgármestere és elmondta, hogy köszönettel tartoznak a térség települései az alapítvány segítségéért. Dr. Sümegi Zoltán lapunknak elmondta, Tolna városa kihasználta a lehetőséget és a lehetséges legnagyobb összeget, negyvenmillió forintot nyert el a városközpont rehabilitációjára, amelyet uniós támogatással vittek véghez. Azt is elárulta, több olyan beruházás van terítéken, amellyel pályázhatnak idén, s ezt meg is fogják tenni.

Felkai György kuratóriumi tag, az MVM Zrt,. kommunikációs igazgatója kiemelte, hogy az MVM csoportnak és a paksi atomerőműnek is érdeke, hogy a térségben jó kapcsolatai legyenek, és elősegítse a fejlesztéseket. Mint mondta, az első év alapján jónak ítéli az alapítvány munkáját, de biztos abban, hogy még eredményesebb, látványosabb munkát végeznek idén.