Távol-keleti delegáció az atomerőműben

Vietnami delegáció látogatott tegnap a paksi atomerőműbe. Ezt megelőzően Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár fogadta a vietnami oktatási és szakképzési minisztérium küldöttségét, amelyet Tran Quang Quy tudományért, technológiáért és környezetvédelemért felelős miniszterhelyettes vezet. A minisztérium úgy tájékoztatott, hogy a látogatás célja a két ország közötti szakképzési együttműködési lehetőségek felmérése az atomenergetika területén.

Vietnam atomerőmű létesítésével igyekszik fedezni az intenzív gazdasági fejlődés következtében rohamosan növekvő villamos energia igényét. Az építkezés a tervek szerint két év múlva indul, az első két reaktort 2020-ban helyezhetik üzembe, a későbbiekben további két reaktor létesítését tervezik. Az előkészületekre szánt idő szűkössége miatt Vietnam az atomerőművel rendelkező országokkal való együttműködések elmélyítésében érdekelt.

A hazai atomenergetikai mérnökképzés keretében már korábban is több vietnami diák tanult Magyarországon magyar nyelven. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanreaktora, valamint a paksi karbantartó, gyakorló és oktatási központ által kínált lehetőségek jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Vietnam ezért kiemelt figyelmet fordít a magyar képzési együttműködésre, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.
A küldöttség útja során 106 vietnami szakértő idei évre tervezett, hathetes magyarországi továbbképzésének és ezt követően kétéves időtartamra szóló atomenergetikai szakképzésnek a feltételeiről tárgyal a szakminisztérium, az atomerőmű és a szakirányú felsőoktatás képviselőivel.

A szaktárca szerint a két ország közötti szakmai kapcsolattartás modellértékű lehet más országok számára is, amelyek az atomenergiát a jövőben energiakosaruk részévé kívánják tenni. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség jelenleg zajló közgyűlésén elhangzottak szerint 2011-ben összesen 65 atomerőmű állt építés alatt, ebből 44 Ázsiában.