Nemzetközi vizsgálat ismerte el a biztonságnövelő programok eredményeit

Nemzetközi szakértőkből álló bizottság hitelesítette a Pakson lezajlott stresszteszt megállapításait. A kedden zajlott helyszíni szemle alapján készült jelentésben a delegáció elismerte az atomerőműben végrehajtott jelentős biztonságnövelő programok eredményeit is.

Mittler István kommunikációs igazgató beszámolt róla, hogy a tavaly lezajlott célzott biztonsági felülvizsgálat keretében külföldi delegáció járt az atomerőműben kedden, hogy a Nemzeti Jelentésben foglaltakat a helyszínen is ellenőrizze. Az atomerőművet üzemeltető összes európai uniós tagállam, valamint Svájc és Ukrajna által benyújtott jelentéseket nemzetközi felülvizsgálatnak vetették alá, amelyben Magyarország is aktívan részt vett. Ennek keretében – első lépésként – a jelentéseket előre meghatározott témakörönként feldolgozta és értékelte az egyes országok által delegált, nemzetközileg elismert szakértőkből álló bizottság.  Az itt felmerült kérdéseket egy nemzetközi konferencia keretében vitatták meg a jelentéseket összeállító szakemberekkel. A következő lépés a célzott biztonsági felülvizsgálat megállapításainak helyszíni ellenőrzése, amely kedden zajlott Pakson.

A felülvizsgálatot végző szakemberek által most összeállított előzetes értékelés megállapította, hogy a paksi atomerőmű biztonsági felülvizsgálata megfelelően értékelte az erőmű védettségét és ellenálló képességét a feltételezett külső természeti veszélyekkel, a villamosenergia-ellátás és a végső hőelnyelő elvesztésével, valamint az esetleges súlyos balesetekkel szemben. A felülvizsgálat nem tárt fel olyan körülményt, amely megkérdőjelezné az erőmű tervezési alapjának megfelelőségét. A vizsgálat elismerte az atomerőmű által korábban végrehajtott jelentős biztonságnövelési programok eredményeit, közölte Mittler István. Hozzátette: az ellenőrzés egyik hasznos eredménye volt az is, hogy több olyan lehetőséget is feltártak, amelyek megvalósításával a későbbiekben tovább fokozható a létesítmény biztonsága.

Mittler István emlékeztetett arra, hogy az Európai Tanács felkérésének eleget téve, a fukusimai reaktorbaleset előzetes tanulságai alapján került sor Pakson is a célzott biztonsági felülvizsgálatra. A résztvevő országok nukleáris biztonsági hatóságainak tanácsadó szervezete által egyeztetett tartalomnak és menetrendnek megfelelően a Paksi Atomerőmű Zrt. 2011. október 28-án nyújtotta be az Országos Atomenergia Hivatalnak a felülvizsgálat eredményeit tartalmazó jelentését. Ez képezte az alapját annak a Nemzeti Jelentésnek, amelyet a magyar nukleáris hatóság állított össze az Európai Bizottság számára.