A diplomácia és a színészet is vonzza

Fotó: Babai István

A legjobb színésznőnek járó díjat nyerte el a spanyol kéttannyelvű gimnáziumok versenyén, azaz az ENIBE-n Dallos Vanda. A paksi diáklány a pécsi Kodály Zoltán gimnázium idén érettségiző ötödéves hallgatója, felsőfokú tanulmányait is a nyelvek világának szentelné. Vanda már gyermekkorában is minden rendelvényen ott sürgött-forgott, jól érezte magát a reflektorfényben: általános iskolában a diákönkormányzat elnöke volt, több ízben indult versmondó versenyen, nyert Pakson Ki Mit Tudot, majdnem minden évben indult a Pákolitz István emlékversenyen, Bezerédj-díjas, valamint a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány elismerésének büszke tulajdonosa. Már kicsiként is szerepelt ahol csak lehetett, mégis a mai napig lámpalázas minden fellépés előtt, árulta el. Öt éve csatlakozott az iskola spanyol színjátszó csoportjához és már több ízben vett részt a spanyol tagozatos iskolák versenyén, amelyet idén Pécsen hét oktatási intézmény részvételével rendeztek meg.

A különböző évfolyamok hallgatói más-más kategóriában nevezhettek a találkozóra, volt vita, szókincsfelmérő, vers, monológ és színjátszás. A fiatal paksi tehetség nem először szerepel kimagasló sikerrel az ENIBE színpadán, tavaly második helyezést ért el monológ kategóriában, idén pedig kiváló alakításáért a legjobb színésznőnek járó elismerést zsebelhette be. A versenyen kívül egy spanyol balladát is énekelt a közönségnek, méghozzá zenei kíséret nélkül, amelyet a nézők kitörő elismeréssel fogadtak. Vanda elárulta, mindig is jó nyelvérzéke volt, a spanyol nyelv iránti vonzalma és fogékonysága pedig már az ibériai államban tett családi nyaralások során is hamar megmutatkozott. Érettségivel együtt megszerezné a felsőfokú spanyol nyelvvizsgát, ehhez viszont az kell, hogy ötösre sikerüljön az emeltszintű vizsga, illetve még két tárgyból – matematikából és civilizációból – spanyol nyelven kell vizsgát tennie. Német és spanyol nyelvismerete mellett szeretne megtanulni oroszul is, ezért is jelölte meg az ELTE-n az orosz szakot.

Vanda elárulta, a nyelvismeret szempontjából a diplomácia vonzza, de igazi szerelme a színjátszás: bár érettségi előtt egy évvel már tudatosan arra a pályára készült, és sikerrel alakított már modernkori hamupipőkét, ezúttal pedig egy három felvonásos darabban anya szerepet is, a biztos jövő és megélhetés szempontjából mégis lemondott tervéről. Díját a magyarországi spanyol nagykövet és az oktatási attasé jelenlétében vehette át, ahogy egy Spanyolországba szóló kéthetes nyelvi kurzus felajánlását is. Minden évben az ENIBE-n kerülnek átadásra a Spanyol Nagykövetség Oktatási Irodájának ösztöndíjai is a legjobb tanulmányi eredményt elérő spanyol tagozatos tanulók számára, az ösztöndíjban idén egyebek mellett szintén egy paksi tanuló, Mohácsi Eszter részesülhetett.