Cernavodában Paks volt a jó példa

A nukleáris létesítmények és az önkormányzatok kapcsolatának a fejlesztéséről rendeztek konferenciát Cernavodában. A tanácskozáson francia, lengyel, spanyol, svéd, szlovén és a házigazda román önkormányzatok képviselői vettek részt, illetve egy magyar delegáció. Magyarországot Török Ferenc TEIT elnök és Gáncs István társelnök vezetésével a TEIT hatfős delegációja, Darabos Józsefné, a TETT elnöke, valamint Dohóczki Csaba, a GMF alelnöke képviselte.

Mint Gáncs István társelnök beszámolt róla, több évre nyúlik vissza a kapcsolat a TEIT és Cernavoda önkormányzata között. A román város polgármestere, Mariana Mircea alelnöke a Nukleáris Létesítmények körüli Európai Önkormányzatok Csoportjának, a GMF-nek, mely szervezője volt a kétnapos konferenciának. Gáncs István megjegyezte, hogy hat évvel ezelőtt már volt egy hasonló tanácskozás Cernavodában, de a nemzetközi szervezet vezetői megállapították, hogy nem történt sok változás. A gond ugyanis az, hogy az ott működő atomerőmű nem fizet helyi adót, nem támogatja a létesítményt befogadó térséget, és a tájékoztatást sem tartja a lakosság elégségesnek. Ezen szeretnének változtatni akár azzal a nemzetközi nyomásgyakorlással, amit a GMF képviselhet. A TEIT társelnöke hozzátette: ég és föld a különbség a román és magyar gyakorlat között. A delegáció egyik tagja, Máté Dénes, Gerjen polgármestere elmondta, hogy településük költségvetésében 7,5-8%-ot jelent az a támogatás, amit annak köszönhetően kapnak, hogy nukleáris létesítmények – atomerőmű és Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója – közelében élnek. Cernavoda polgármestere ezzel szemben azt mondta, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az atomerőmű semmiféle adót nem fizet a városnak, annak ellenére, hogy a létesítmény egyfajta kockázatot jelent a térségnek és a radioaktív hulladékok tárolása is az atomerőmű területén van megoldva. A lakossági tájékoztatáson is javítani kell, véleménye szerint a lakossághoz nem jut el elegendő információ, összegezte.

A tanácskozáson francia, magyar, spanyol, svéd, szlovén és lengyel társulások mutatkoztak be azzal a nem titkolt céllal, hogy sikerül előmozdítaniuk a cernavodai önkormányzat és az atomerőmű közötti kapcsolat javítását. A paksi atomerőmű körüli TEIT és a Bátaapáti radioaktív hulladéktároló körüli TETT társulások bemutatkozásában hangsúlyosan jelent meg a társulások és a nukleáris létesítmények közötti jól működő kapcsolat. Szó esett a magyar társulások ellenőrző és kommunikációs munkájáról, valamint a pozitív gazdasági hatásokról, amit a nukleáris létesítmények generálnak az adott térségekben.