Átadták a több mint 150 méter hosszú támfalat

Fotó: Molnár Gyula

Befejeződött a partfal-stabilizáció a Gárdonyi kilátó tövében. Az önkormányzat a Deák Ferenc utca 28-42. számú ingatlanok mögött végeztette el a magaspart megerősítését annak érdekében, hogy megóvja a partfalra és az annak tövébe épült házakat, a hatos főutat, valamint a közműveket. Paks Város Önkormányzata az említett, omlásveszélyes partfalszakasz stabilizációjára az Új Széchenyi Tervben pályázott sikerrel. Az elnyert támogatás a 340 millió forint értékű projekt költségének 85 százalékát fedezte, a fennmaradó összeget a város büdzséjéből fedezték.

Az elkészült támfalat csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át. Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma-és energiaügyért felelős államtitkára azt mondta, a megerősítés elejét veszi a további mozgásoknak, omlásoknak, csúszásoknak. Ezzel elhárul a 6-os főút, a víz-, villany- és gázvezetékek károsodásának veszélye, a környék lakóházai pedig a löszmagaspart megerősítésének köszönhetően legalább fél évszázadig biztonságos otthonai lesznek a bennük élőknek.

Kovács Pál kiemelte, hogy Pakson látszik a „gondos gazda” szemlélet eredménye, most is jelentős beruházások zajlanak. Hozzáfűzte, hogy a város az uniós pályázatokon is sikerrel szerepel: mintegy ötmilliárd forintot nyert el 96 projekt keretében. A legnagyobb helyi fejlesztések a környezet védelmét szolgálják, emelte ki. Ide tartozik az 1,1 milliárdos támogatással épülő térségi hulladékgazdálkodási rendszer, a 800 millió forintos korszerű szennyvíztisztító telep építése. A partfal-stabilizációs beruházás a város negyedik legnagyobb támogatást elnyert projektje. Mint mondta, az Új Széchenyi Terv forrásaiból, ahonnan Paks a 290 millió forintos támogatásban részesült, a Duna mentén – Dunaföldváron, Dunaszekcsőn, Dunaújvárosban, Ercsiben és Rácalmáson – 4,2 milliárd forint értékben indultak vagy indulnak a közeljövőben a paksihoz hasonló megerősítések.

A kivitelező Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója, Korcsmár István elárulta: komoly kihívást jelentett a magaspart stabilizálása annak ellenére, hogy cégüknek e téren komoly tapasztalatai vannak. A kivitelezés hét hónapot vett igénybe, ezalatt megtámasztó szerkezetet építettek a körömvonal stabilizálására, „rézsűzést” végeztek, megoldották a vízelvezetést és a partfalat gyengítő pincéket is hatástalanították – feltárták, tömedékelték, megerősítést végeztek. A támfal hossza több mint 150 méter, a magassága változó, egyes helyeken az 5,5 métert is eléri. A rézsű, amelyet megerősítettek, több mint négyezer négyzetméternyi.

Hajdú János, Paks polgármestere köszönetet mondott a kivitelezőknek, akik – mint kiemelte – kiváló minőségben dolgoztak, ahogyan ezt az előzőekben is tették. A közbeszerzési eljárásban kiválasztott Alisca Bau Zrt.-nek ugyanis nem ez volt az első megbízása a városban. A városvezető munkatárainak, a hivatal dolgozóinak is megköszönte a pályázat és kivitelezés során végzett precíz munkát a város vezetője. Hozzáfűzte, a paksi önkormányzat folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket. Pályázni szeretnének az Új Széchenyi Tervben megnyíló, Kovács Pál által is említett, energiaracionalizálást, megújuló energiaforrások elterjedését elősegítő pályázati lehetőségekkel, a középületek napelemmel való felszerelése érdekében már elkezdték az előkészületeket.