Budapesten mutatkoztak be Tumpek Györgyi tanítványai

Budapesten, a Bors Művészeti Alapítvány Pepper Art Galériájában mutatkozott be a Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Képző- és Iparművész Tagozata. Az évzáró kiállítást a tagozat szakmai vezetője, Sinkó István szervezte. A gyerekek éves munkájukról adtak ily módon számot: az alapképzősök idén a csigavonallal, a továbbképző az épített térrel foglalkozott. Miként Tumpek Györgyi elmondta, a 2011-12-es tanév szorgalmi időszakának ez volt a harmadik, egyben évzáró kiállítása. A pedagógus arról is beszámolt, hogy kihasználva az alkalmat, tartalmas és szép napot töltöttek Budapesten tanítványaikkal: megtekintették a nagybányai művésztelep első nemzedékének kiemelkedő képviselője, Ferenczy Károly festőművész életműtárlatát a Budapesti Nemzeti Galériában, illetve rövid városnézésre is jutott idő.

Fotó: Pro Artis

A képző- és iparművészeti tagozat alapképző csoportjában Tumpek Györgyi keze alatt a képzőművészet alapjaival ismerkednek a gyerekek első osztálytól hatodik osztályig. A továbbképző csoportban Pál József Péterné irányításával rajzolnak, festenek, szobrászkodnak, alkotnak a fiatalok hetedik osztályos kortól gimnázium 12. osztályáig. Az alapképzés során a rajz-festés-mintázás területére kalauzolják el őket a csoportokat vezető művész-tanárok, míg a továbbképzőben, a 2010-ben megindított műhelymunka során részint hagyományos és korszerű grafikai eljárásokkal ismerkednek, részint bepillantást nyerhetnek az intermédia művészeti terület rejtelmeibe.

Miként Tumpek Györgyitől megtudtuk, maximálisan kihasználják a helyi adottságokat: a Paksi Képtár és a Csengey Dénes Kulturális Központ összes kiállítását és a Városi Múzeum minden időszaki tárlatát megnézik, és évente legalább egy jelentősebb kiállítást is beiktatnak programjukba. A diákok ismereteit, tapasztalatait gyarapítja az is, hogy minden budapesti kirándulás alkalmával ellátogatnak az ország legnevesebb alkotóműhelyébe, a Nemzeti Galériában működő Gyermek- és Ifjúsági Képzőművészeti Műhelybe, ahol gyermekek alkotnak és tevékenykednek.