Két különdíjat hoztak haza a Göcsej Filmfesztiválról

A látványért, maszkért és operatőri munkáért kapott különdíjat Suzie című legújabb kisfilmjéért a Göcsej filmszemlén Babai István és Kövi Gergő. A paksi szerzőpáros nyáron forgatott Állomás című filmje is különdíjat kapott ugyanitt Krajcsi Nikolett kiemelkedő alakításáért. A filmes mustrára dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd kategóriákban közel 60 alkotás érkezett, a mozgóképes találkozót a hétvégén rendezték a zalaegerszegi televízióban. A nyolcadik alkalommal megrendezett filmszemlén az ország minden részéből és a határon túlról is érkeztek résztvevők, amatőr és profi filmesek egyaránt képviseltették magukat a megméretésen. A filmfesztivál keretében az érdeklődők két napon át láthatták az alkotásokat, amelyeket neves szakmai zsűri értékelt. Az ítészek elnöke, Halmy György filmrendező köszöntőjében elmondta, a Göcsej Filmszemle nem csupán egy verseny, hanem filmes fórum is. Így véli Babai István operatőr is, aki szerint a rendezvény nem csupán arra jó, hogy munkájuk kapcsán visszacsatolást kapjanak a szakmától, hanem kapcsolatépítésre, ismerkedésre is alkalmas. A TelePaks munkatársa az értékelés kapcsán elmondta, a zsűri visszajelzése alapján a filmek kivitelezésében egyre profibbak, a dramaturgiában és a történetvezetésben kell még fejlődniük. Babai István hozzátette, a technika és a látvány annak ellenére is magas színvonalat képvisel filmjeikben, hogy az alkotások csupán pár százezer forintos költségvetésből készülnek.

Fotó: totiphotography

Fotó: totiphotography

Krajcsi Nikolett, a női főszerep különdíjasa elárulta, nagyon meglepte az elismerés és örül, hogy a paksi szerzőpáros filmjében bemutatkozási lehetőséget kapott. Hozzátette, remekül érezte magát Pakson és a munka során, könnyen tudott együttműködni a helyi szerzőpárossal. Nem első ízben szerepelt filmben, 2006-ban például Mészáros Péter Kythéra című nagyjátékfilmjében játszott. Jelenleg a Kaposvári Egyetemen negyedéves színművész hallgató, gyakorlatát a kecskeméti Katona József Színházban tölti.

Nem szabad elfeledkezni a Suzie-ban debütált maszkmesterről, Halász-Tisza Veronikáról sem, akinek munkája nagy szerepet játszott a nézők borzongatásában és az elismerés bezsebelésében. Veronika arcfestéssel tizennégy éve foglalkozik, a maszkkészítés viszont új kihívást jelentett számára és a filmes munkálatokra hosszas próbákkal készült.

A paksi szerzőpáros filmjeit a dunaújvárosi amatőr filmfesztiválra is nevezte, ahol már döntősök, emellett megméretik az alkotásokat a fővárosi BuSho filmfesztiválon is. Emellett a munka sem áll le, a következő filmet nyáron forgatják, a tervek már készülnek.