Az erőmű jövőjéről a Villamos Napokon

Fotó: Molnár Gyula

Harminc évre visszatekintő múltja van a paksi atomerőműnek, s a kormány bejelentései nyomán már szinte biztosan az üzemidő-hosszabbításon túlnyúló jövője, fogalmazott Hamvas István szombaton este a Villamos Napok vendégseregét köszöntve. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a paksi atomerőmű összes dolgozója büszke lehet, hiszen az ország szempontjából stratégiai jelentőségű létesítmény munkatársa, az atomerőmű ugyanis meghatározó az országban, mert a hazai termelés negyven százalékát adja gazdaságosan, biztonságosan megtermelve azt. De fontos a régióban is többek között munkáltatóként. – Jelentőségét mutatja – fogalmazott Hamvas István –, hogy a város minden harmadik lakója a Villamos Napokon ünnepelt együtt. A gigarendezvényen több mint hétezer-ötszázan vettek részt, kiszolgálásukról közel ötszázan gondoskodtak.

Az ASE pályán és környékén sport-, gyermek- és művészeti szigetet építettek. Megsütöttek1600 kgcsirkecombot,900 kgsertésflekkent, csapra vertek 100 hektoliter sört, ugyanennyi üdítő és ásványvíz fogyott. A programon az MVM PA Zrt. mellett az Atomix Kft., az MVM Informatika és MVM Kontó dolgozói vettek részt családjuk körében, amely fontos, hiszen a Villamos Napok jelzi az összetartozást, alkalom az együttlétre, húzta alá Hamvas István.

Az eseményre meghívást kapott Kovács Pál, aki néhány éve még mint az erőmű dolgozója vett részt a Villamos Napokon. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára újságírók körében arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók áldozatos munkát végeznek, helyt kell állniuk a nap 24 órájában az év minden napján. Kovács Pál megerősítette Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint az atomenergia részarányát a hazai termelésben hatvan százalékra kell emelni. Hozzátette, a kormány e témát érintő döntését rövidesen közzéteszik a Magyar Közlönyben. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök vezetésével kormánybizottság alakult a paksi bővítéssel kapcsolatos döntések előkészítésére. A kormánybizottság a munkát megkezdte, mondta Kovács Pál.