Vége lehet az aszálynak, drágulhatnak az alapélelmiszerek

Fotó: Molnár Gyula

Heves zivataroktól zenghet az ég a következő napokban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a várható felhőszakadás miatt hét megyére, köztük Tolnára is másodfokú figyelmeztetést adott ki. Az érintett területeken rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat, a 24 óra alatt lehulló csapadékmennyiség pedig meghaladhatja a 20 millimétert is – olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében. Bár a járókelők talán nem örülnek az esőnek, a hosszú aszályos időszaktól szenvedő mezőgazdaságnak annál inkább kedvez.

A kukoricaültetvények helyzete aggasztó, ha nem jön hamarosan kiadósabb eső (legalább 30 mm-re lenne szükség) jelentős károk keletkezhetnek: amennyiben nem lesz csőtermés, a kukorica csak takarmánynak lesz alkalmas, le kell silózni, árulta el lapunknak Lisztmayer István, a Dunakömlődi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. A csapadék elmaradása miatt a napraforgó- és kukoricaültetvényeken komoly károk keletkezhetnek, csatlakozott a Paksi Aranykalászos Mezőgazdasági Kft. növénytermesztési ágazatvezetője, Braun János. Ha hamarosan nem esik kiadós eső a megyében, akkor a tengerit jelentős kár éri. Rég nem tapasztalt aszály sújtja a mezőgazdaságot, ilyen mértékű szárazság 2005 óta nem volt, mondta a szakember. Ha napokon belül megjönne az eső, az még megmenthetné a termény jelentős részét, de a homokosabb területeken már így is megsült a növény. A talajok utolsó víztartalékai is lassan kimerülnek, csapadék a környéken csupán egy-két milliméternyi volt.

Az óriási hőség száraz napokkal párosulva megpecsételheti a növények sorsát, hiszen a virágzási időszak kritikus a kukorica életében, a napraforgó esetében pedig a tányérok nem akarnak szemesedni. A termelők arra számítanak, magas lesz a gabona piaci ára, a Tolna Megyei Agrárkamara szerint a búza tonnánkénti ára megközelíti vagy meg is haladja majd a 60 ezer forintot.