Keményebb büntetést kaphatnak a fémtolvajok

A közelmúltban kétszer is lecsaptak a fémtolvajok Pakson. Elsőként augusztus 5-én indított eljárást a Paksi Rensőrkapitányság ismeretlen tettes ellen, amikor az éjjeli órákban a Gesztenyés úti garázssoron valaki lecsavarozta a villanyóra szekrények fém fedelét, ezzel közel 120 ezer forintos kárt okozva. A rendőrség egy 19 és 20 éves paksi fiatalembert gyanúsított az eset kapcsán, hasonlóan a tegnapihoz, amikor megpróbálták ellopni Pakson a Páskom dűlőben lévő egyik ingatlan vasból készült kerítésének egy darabját, közölte lapunkkal Heisler Judit, a Paksi Rendőrkapitányság sajtóreferense. Egy 15, 19 és 20 éves tettest gyanúsít az elkövetéssel a rendőrség, egyikük a kihallgatása során már vallott is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként a hónap elején jelentette be, hogy benyújtja a parlamentnek a fémtörvény szigorítását, írta meg a Magyar Nemzet. Ez a büntetési tételek közelmúltban elfogadott emelésén túl a tolvajok és az illegális felvásárlók értékesítési lehetőségét is megszüntetné.

A szakemberek szerint az ilyen bűncselekményeket állami monopóliummal lehet megfékezni, tehát a felvásárlók munkáltatójának az államnak kell lennie. Azaz a felvásárlótelepek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a rendőrség belső informatikai rendszerével összeköttetésben kell, hogy működjenek, és az átvétel alapja az eredeti állag szerinti leadás kell legyen.

Az új törvény nem engedné, hogy a fémet „megváltoztassák”, a kábelt feldarabolják, a bronzszobrot beolvasszák és hulladékként adják be. A telepeknek az elképzelés szerint bejelentési kötelezettségük lenne a jogszabályi előírásoktól való legkisebb eltérésnél is.