Jótékonysági koncertre látogat haza Würzburgból Szabó Kata

Zenei tanulmányait hétévesen kezdte Károly Jánosnál, 11 évesen már kántorkodott a református templomban Szabó Kata.  Azóta megjárta a Pécsi Művészeti Szakközépiskolát, ahol Marosvári Péter volt a tanára, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát, ahol Elekes Zsuzsa Liszt-díjas orgonaművésznőnél tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet, ahol Pálúr János, Ruppert István, majd Fassang László csiszolta tovább tudását, miközben hazai és nemzetközi kurzusok rendszeres résztvevője volt.

Egyetemi tanulmányai alatt Karasszon Dezső és Spányi Miklós segítette szakmai fejlődésében, részt vett Király Csaba magyarországi, Jacques van Oortmerssen, Hans-Ola Ericsson, Martin Schmeding 2009-es lipcsei és Karosi Bálint, James David Christie bostoni mesterkurzusán. Diplomakoncertjét tavaly szeptemberben tartotta a Művészetek Palotájában, de még ezt megelőzően, 2010 szeptemberében Christoph Bossert orgonaosztályának hallgatója lett a würzburgi Hochschule für Musik Erasmus-ösztöndíjasaként, ahol jelenleg is folytatja tanulmányait egyház zene szakon. Hosszú utat tett meg azóta, hogy istentiszteleteket ísért, mostanra úgy érzi, egyre inkább kinyílt a világ számára és mind inkább ráébred, hogy ő erre született. Leginkább régi, történelmi orgonákon játszik szívesen, csakúgy, mint Bátori István, akivel nem csak együtt tanul Würzburgban, hanem közös koncertet is tartanak Pakson szeptember 8-án 19 órakor. Mindketten célul tűzték, hogy a történelmi orgonákat megmentsék az elpusztulástól, hiszen hatalmas értéket képviselnek. Ilyen a paksi református templom hangszere is, amelyet neves orgonakészítő, Országh Sándor készített, minap pedig egy kiváló restaurátor, Szabó Balázs irányításával újítottak fel. A koncertből befolyó pénzt a templomnak ajánlják fel a művészek, hogy többek között az orgona hangolását, karbantartását finanszírozzák belőle.

Kata elárulta, hogy jól érzi magát Würzburgban, templomban orgonál, kurzusokon vesz részt, zongorát tanít, kórust vezet. Paksra, ahol a családja él, évente három-négy alkalommal látogat, koncertet a városban két éve tartott. Nemrég azonban hallhatta a hazai közönség, hiszen a pécsi bazilikában tartott hangversenyt.