A NAÜ KT elnökhelyettesévé választották Kovács Pált

Fotó: Paksi Hírnök archív

Elnökhelyettessé választotta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsa Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkárt. Éves közgyűlését követő első ülésén, szeptember 24-én, Bécsben választott új elnökséget a szervezet. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a megtisztelő feladat Magyarország kiemelkedő nukleáris szakértelmének és sikeres közreműködésének nemzetközi elismerését jelenti. A tanács Kovács Pált előzetes regionális megállapodás alapján egyhangúlag választotta elnökhelyettessé a következő egy évre.

Az elkövetkezendő év egyik legnagyobb feladata a nukleáris anyagok és létesítmények védettségének megerősítése. E területen meghatározó mérföldkő lehet a 2013 júniusában, Bécsben rendezendő Nemzetközi Nukleáris Védettségi Konferencia. Hasonlóképpen fontos cél a NAÜ következő ciklusra szóló költségvetésének elfogadása is.  A Kormányzó Tanács munkája során megoldásra vár Észak-Korea, Irán és Szíria nukleáris programjainak ügye. Érdemi előrelépésre van szükség a NAÜ és Irán tárgyalásaiban az ország szándékaival és nukleáris képességeivel kapcsolatos kérdések megnyugtató tisztázása érdekében.   Magyarország a Kormányzó Tanácsban korábban még nem töltött be hasonló tisztséget. A 2004-es közgyűlés levezető elnöki feladatát Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója láthatta el.

A tárca közleményében kiemeli, hogy Magyarország az elmúlt egy évben elmélyítette a nemzetközi együttműködést az oktatás és a szakemberek utánpótlása terén. Sikeres oktatási programokkal bizonyította, hogy az atomenergiát alkalmazó országok jelentős szakmai támogatást képesek nyújtani az atomenergia békés célú alkalmazását tervező tagállamoknak.

Kovács Pál 1988-ban a Paksi Atomerőmű Rt.-nél kezdte pályafutását. Volt osztályvezető, a műszaki vezérigazgató-helyettes műszaki titkára, a kapacitásfejlesztési pályázat atomerőművi projektjének vezetője, a vezérigazgató műszaki titkára. 2004-től öt éven át OECD Atomenergia Ügynökség (Nuclear Energy Agency – NEA) atomenergetikai szakértőjeként nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekkel foglalkozott, 2009-2010 között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium atomenergetikai szakértője volt, majd két éven át helyettes államtitkár, idéntől államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál.