Nagyszabású konferenciára készül a TEIT

Konferenciát rendez november 9-én a TEIT abból az alkalomból, hogy húsz esztendeje működik. Maga a tény, hogy húsz éve létezik, jelzi létjogosultságát, fogalmazott Török Ferenc elnök. A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás tagjai Ordason tartott ülésükön véglegesítették a konferencia programját, ami igen feszes lesz: mintegy tíz előadást terveznek részben a TEIT, részben a nukleáris létesítmények tevékenységéről, illetve a köztük lévő kapcsolatról. Török Ferenc elnök kiemelte: – Mikor, ha nem most van nagy jelentősége a társadalmi ellenőrzésnek, hiszen küszöbön a tervezett élettartam meghosszabbítása és a bővítés.

Fotó: Vida Tünde

Az ülésen terítékre került annak a szakmai útnak a programja is, amelyre a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. szervezésében kerül sor. Mint Szabó Attila, kommunikációs irodavezető elmondta, számukra fontos és tevékenységüket segíti, ha fontos, véleményformáló emberek saját tapasztalás alapján beszélnek a hulladékkezelésről, elhelyezésről. Ezért szorgalmazták a szakmai kirándulást, melynek úti célja részben Ausztria lesz, amelynek atomerőműve ugyan nincs, de egy kutatóreaktort már leszereltek, így annak módszertanával ismerkedhetnek a településvezetők. Svájcban szintén egy tárolót tekintenek meg, itt a kiégett fűtőelemek feldolgozásából visszamaradt nagy aktivitású hulladékok kezelését, átmeneti tárolását figyelhetik meg.

Arról is döntöttek az ordasi ülésen, hogy a TEIT-et több polgármester képviseli majd az Országos Atomenergia Hivatal által szervezett közmeghallgatáson, amelynek tárgya a paksi atomerőmű egyes blokkjának üzemidő-növelési kérelme.