Százötödik születésnapján köszöntötték

Fotó: Molnár Gyula

Isten áldásának és az őt körülvevő szerető családnak tulajdonítja hosszú életét Tóth Lászlóné. Joli néni a város – és nagy valószínűséggel a megye – legidősebb polgára, október 14-én töltötte be 105. életévét. Vasárnap a család, hétfőn a város vezetése nevében Tell Edit alpolgármester és Hajdú János polgármester köszöntötte. Joli néni valójában ma is jó egészségnek örvend, beteg soha nem volt, de mostanra megkoptak érzékszervei, látása, hallása megromlott, memóriája is cserbenhagyta. Ez az oka annak, hogy le kellett mondania kedves elfoglaltságairól, már nem tud olvasni, tévézni, rejtvényt fejteni. Arról viszont nem akar és nem is kell lemondania, hogy gyerekei, unokái, déd- és ükunokái, valamint a szomszédok, ismerősök körében időzhessen, hiszen rendszeresen látogatják. Lánya, Arany Béláné Sárika harminc éve él vele, ma már fia, Dezső is Pakson él és mindennapos vendég, csakúgy, mint a helyben élő unokák. Három unokája öt dédunokával ajándékozta meg, s századik születésnapja óta gyarapodtak egy ükunokával is, így már kettő fiúcska aranyozza be életüket. Joli néni, azt mondta, gyerekei imádnivalók.

– Nagyon keveset adnak nekem munkát – reagált a kérdésre, hogy mivel tölti a napjait. Lánya, unokája elmondta, hogy szívesen sétál a levegőn, persze nem egyedül.

– Mindannyiónk életében főszerepet játszik – fogalmazott Joli néni lánya. Azt is hozzátette, hogy édesanyja nagyon örül annak, hogy körülötte van a család, nagyon várja, számon tartja a gyerekek, unokák, dédunokák látogatását. Férje, akit hosszú évtizedekkel ezelőtt veszített el, ugyanilyen családszerető volt. Pedagógusok voltak, Kajdacson éltek, onnan költöztek Paksra több mint negyven esztendeje. Összetartó család az övék, ami Joli néni szerint a legfontosabb. Minden vasárnap együtt ülik körül az asztalt.

Hajdú János úgy fogalmazott, hogy nagy ajándék a sorstól, hogy ilyen magas kort él meg ilyen jó egészségi és szellemi életben, ami bizonyos értelemben irigylésre méltó. – Ez nem történhet meg, csak akkor, ha valakit a családja ilyen szeretettel vesz körül – húzta alá, hozzátéve, hogy ritka ez ilyen szeretet és megbecsülés, ami példa lehet a paksi és a magyar családoknak.