Kézhez kapta diplomáját az első vietnami csoport

Sikerrel zárult a vietnami szakemberek képzésének első üteme, amelyben a paksi atomerőmű kulcsszerepet vállalt. A hallgatók, akik egyébként már képzett fizikusok, egyetemi tanárok és oktatók, a nukleáris technológiai ismeretekbe csak betekintést nyertek annak ellenére, hogy igen intenzív volt a hat hét, amit hazánkban töltöttek. A program záró rendezvényén Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár kifejtette, hogy az atomenergetika alkalmazása terén a felelősség nem egyedi, hanem globális, éppen ezért fontos, hogy hazánk átadja azt a tudást és azt a biztonság iránti elkötelezettséget, amire az elmúlt negyven év alatt szert tett. – Magyarország nemzetközi szinten meghatározó szerepet tölt be a nukleáris technológiai ismeretek oktatásában – jegyezte meg az államtitkár, majd elmondta, hogy Szaúd-Arábiával már fogalmazzák a megállapodást, ami a jövő nukleáris szakembereinek képzéséről szól, de a mostaninál jóval nagyobb létszámot érint, illetve Indonézia és Törökország is bejelentkezett már, építene a Magyarországon felhalmozódott tudásra. Mint kifejtette, a nukleáris oktatásban világszerte nagy a lehetőség, de élénk a verseny. Magyarország számára széles körben elismert előnyt jelent az elérhető tudás- és tapasztalati anyagon túl a rendkívül magas színvonalú intézményi háttér is. Külön kiemelte a paksi atomerőmű Karbantartó és Gyakorló Központját.

– A nukleáris oktatás fejlesztése az elmúlt évek egyik magyar sikertörténete, amely hozzájárul az ágazat elismerésének és elfogadásának növeléséhez is – hangoztatta. Hamvas István. Az atomerőmű vezérigazgatója arról beszélt: legfontosabb, hogy a továbbképzés résztvevői megértsék és legyen képesek továbbadni azt a felelősséget, amivel az atomtechnika alkalmazása jár.

Fotó: Kövi Gergő

Ngo Duy Ngo, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete, miután köszönetet mondott a képzésben szerepet vállalóknak, kiemelte: ahhoz, hogy 2020-ban üzembe helyezzék az ország első atomreaktorát, új ismeretekre van szükségük, saját szemükkel kell látniuk és tapasztalniuk. Elárulta, hogy a két ország hosszú távú együttműködést tervez.

– Az atomenergetikai olyan mint egy család, egymás segítése szinte kötelező – fogalmazott Hamvas István. A vezérigazgató hozzáfűzte, hogy legfontosabb feladatuknak azt tekintették, hogy azt a felelősségtudatot közvetítsék, amely elengedhetetlen egy atomerőmű működtetése során mindvégig. – Fontos, hogy megérezzék, megértsék és képesek legyenek továbbadni ezt – hangsúlyozta.

A következő kurzusig nincs sok hátra, a második csoport egy hét múlva érkezik Magyarországra, s – mivel minden az eddigiek szerint zajlik – egy hónap múlva újra vietnami hallgatók lepik el a Karbantartó Gyakorló Központot.