Megszülettek a járások felállításáról szóló megállapodások

Forrás: jaras.info.hu

Célba ért a járási hivatalok létrehozására vonatkozó megállapodások aláírása. A Tolna megyei Kormányhivatal száz települési önkormányzattal, a törvényben meghatározott október 31-i határidőig megkötötte a járási hivatalok felállítására vonatkozó megállapodásokat.

Ahogy korábban megírtuk, már a Paksi Járási Hivatal létrehozásának előkészítése is zajlik. Az intézmény várhatóan az okmányiroda épületében kap helyet, közel hatvan dolgozója lesz, többségük a paksi polgármesteri hivatalból kerül át. A paksi járáshoz a jelenlegi kistérségi besorolástól eltérően tizenöt település tartozik, azaz a Bikács, Bölcske, Dunaföldvár, Dunaszentgyörgy, Gerjen, Györköny, Kajdacs, Madocsa, Nagydorog, Németkér, Paks, Pálfa, Pusztahencse, Sárszentlőrinc alkotta régió Tengeliccel egészül ki, amely saját kérésére társul a Paks székhelyű járáshoz.

A megyei kormányhivatal szervezeti egységeiként felálló járási hivatalok január elsején kezdik meg működésüket. A hivatalok egyes szakigazgatási feladatok esetében több megyére kiterjedő illetékességgel rendelkeznek majd, tájékoztatta lapunkat a megyei kormányhivatal kabinetvezető-sajtófőnöke, Réger Balázs. Tolna megyében járásszékhely lesz Bonyhád, Dombóvár, Paks, Tamási, Tolna és a megyeszékhely Szekszárd is. Valamennyi járásban lesz szociális és gyámhivatal, valamint munkaügyi kirendeltség. A több járásra kiterjedő illetékességgel működő szakigazgatási szervek: népegészségügyi intézet, építésügyi hivatal, állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal. Az okmányirodák valamennyi járásszékhelyen és a jelenleg is működő helyeken elérhetőek lesznek. Ahol nem lesz járási hivatal, ott kirendeltségek, vagy ügysegédek útján történik az ügyfelek kiszolgálása. A cél, hogy 2013. végére az okmányirodák rendszerére épülő kormányablakokban egy helyen intézhessék ügyeiket az állampolgárok.