Három különleges kiállítás zárja a hónapot

Vajda Lajos alkotása – Forrás: http://www.mng.hu Magyar Nemzeti galéria

Itáliai hangulatú fogadással egybekötött kiállítással várja a művészet kedvelőit november 30-án a Városi Múzeum. Időtlenség címmel Triznya Mátyás akvarelljeiből nyílik tárlat, amelyeknek – lévén a művész Itáliában élt – Róma a fő témája. Az alkotó Triznya-kocsmaként emlegetett római otthona szombatonként irodalmi-művészeti szalonként működött. Vendégei voltak például Pilinszky János, Weöres Sándor, Esterházy és Karinthy is. A megnyitón köszöntőt mond Tell Edit alpolgármester és Klemmné Németh Zsuzsa, a zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum vezetője.

Szintén november 30-án tart nagyszabású megnyitót a Paksi Képtár Transzparens montázsok címmel. Vajda Lajos, Korniss Dezső és Bálint Endre kiállítása a kortárs művészet egy olyan szegmensét mutatja be, mely egyrészt kapcsolódik az XX. század neoavantgard törekvéseihez, másrészt visszanyúlik a népi motívumokhoz, annak formavilágát és szimbólumait olvasztja össze. Az így kialakított kompozíciók realisztikus és kubista elemeket, valamint szimbolikus motívumokat is magukban hordoznak. A kiállítást megnyitja Makk Károly filmrendező.

A Képtár emeletén ugyanekkor mutatkozik be Vajda Júlia, aki képein a hideg-meleg színskála egymásra hatásával játszik. Jellegzetesek körzővel-vonalzóval szerkesztett mértani formái, néha szinte viszolyogtató színösszeállításai és a tisztán geometrikus közegbe helyezett fonalas képződményei. Tárlatát Pataki Gábor művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe.