Új adózási formákkal csökkenek a terhek

A kisvállalkozások a jövő évtől két új, egyszerű adónem közül választhatnak a tételes adóról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerint. A kata, azaz a tételes adó mértéke havi 25 vagy 50 ezer, a kiva, azaz a kisvállalati adóé havi 16 százalék lesz, tájékoztatta lapunkat Mózsik Szilvia, a NAV Tolna Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense.

A kata, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója az adminisztráció jelentős egyszerűsödését jelenti. Azok a vállalkozók, amelyek január 1-jétől a katára vonatkozó szabályok szerint szeretnének adózni már idén december 1-31. között be kell jelentkezniük erre. A tételes adó mértéke főállású kisadózónként havi 50 ezer, nem főállású kisadózónként havi 25 ezer forint, amelyet a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. Fontos, hogy ha a kisadózó vállalkozás éves bevétele meghaladja a hatmillió forintot, akkor a meghaladó rész után 40 százalékos adót fizet a tételes adón kívül és bevételeiről nyilvántartást kell fizetnie.

A kisadózó vállalkozás a tételes adó megfizetésével mentesül a személyi jövedelemadó, vállalkozói személyi jövedelemadó, vállalkozói osztalékalap utáni személyi jövedelemadó, társasági adó, járulék, egészségügyi hozzájárulás, szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó (kiva) választása a kisvállalatok adóterheit csökkenti, valamint a foglalkoztatottságot növelheti, árulta el Mózsik Szilvia. A szakember tájékoztatása szerint ezt az adóformát azok a legfeljebb 25 főt alkalmazó vállalkozások választhatják, amelyek előző évi bevétele nem haladja meg az 500 millió forintot és a bejelentkezéskor adótartozása nem több mint egymillió forint. Az adófizetés ezen formája a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre. A bejelentést 2013-ra vonatkozóan idén december 1-je és december 20-a között elektronikus úton lehet megtenni az erre a célra szolgáló 12T203KV jelű nyomtatványon.

A kisvállalati adó alapja az adózó pénzforgalmi eredményének és a személyi jellegű kifizetéseinek együttes összege. Mértéke az adóalap 16 százaléka, melynek teljesítésével az adóalany mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól. A kisvállalati adó nem mentesít azonban az áfa, megfizetése alól. A katáról és a kiváról bővebb tájékoztatás kérhető a 06 40/42 42 42-es számon.

Az új törvényt hétfőn 236 igen szavazattal, 32 nem és 54 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A kormánypártok igennel, az MSZP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik- és az LMP-frakció tartózkodott.