A megye beruházásainak 7,2 százaléka köthető az erőműhöz

Az atomerőmű a megye gazdaságának meghatározó része. Bővítése fellendülést hozhat a régióban. Ez volt az oka annak, hogy a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara soros gazdasági fórumát ennek a témának szentelte. Fischer Sándor elnök köszöntőjében kiemelte, hogy Tolna megyében – egyedüliként az országban – 2011-ben nőtt az egy főre jutó GDP. A Tolna Megyei Kereskedelmi Iparkamara információval, tájékoztatással szeretné elősegíteni, hogy ez a kedvező helyzet megmaradjon, húzta alá. Az ország helyzete – mint dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője fejtegette – korántsem ilyen kedvező. A világgazdasági válság, a piacok csökkenése mellett hazánkat további sokkhatások érték.

– Nem hajtottuk végre azokat a strukturális átalakításokat, amelyeket versenytársaink megtettek. Az állam és önkormányzatok mint megrendelők kivonultak a piacról és a hitelezés drámai mértékben csökkent. Az uniós források jelenthetnék az egyetlen növekedési forrást, ha jól használnánk – foglalta össze. A megoldást firtató kérdésre azt mondta, csak akkor lehet a gazdaságot növekvő pályára állítani, ha az okokat megszüntetik. Azt, hangsúlyozta, hogy csodát várni nem érdemes, dolgozni kell.

Fotó: Vida Tünde

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója azt vázolta, hogy mit jelent Paks az ország és a térség számára, tényekkel támasztotta alá a paksi atomerőmű létének előnyeit. Egyebek között arról beszélt, hogy a megyében foglalkoztatottaknak 7,2 százaléka dolgozik az atomerőműben. A megye beruházásainak több mint fele, az ipari beruházásainak közel 70 százaléka köthető az atomerőműhöz. Szót ejtett a társaság társadalmi szerepvállalásáról, beleértve a korábbi és jelenlegi térségfejlesztési alapítványokat, amelyek évi ötszázmillió forinttal támogatták, támogatják a az atomenergiát befogadó térséget.

Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezetője a paksi atomerőmű bővítésének előkészítő munkáit vázolta. Beszélt arról, hogy valójában elkészült a tender vaskos dokumentációja, folyik az engedélyezésre való felkészülés. Eközben dolgoznak a finanszírozási rendszer kialakításán és annak meghatározásán, hogy kulcsrakész atomerőművet építtessenek vagy a segédrendszereket saját kivitelezésben készítsék el, ezáltal nagyobb lehetőséghez juttatva a hazai vállalatokat.