Munkacsoport-találkozó a Paksi Képtárban

Forrás: paks.hu
Forrás: paks.hu

Munkacsoport-találkozót és módszertani bemutatót szervez a Paksi Képtár február 18-án Nyisztor Ákossal és Sinkó Istvánnal Kép és leképezés címmel.

Az intézmény rendszeresen szervez módszertani bemutatókat, szakmai délutánokat, továbbképzéseket a város és a kistérség óvónői, általános és középiskolás pedagógusai számára. A Kép és leképezése című programon első alkalommal Nyisztor Ákos, a Balogh Antal katolikus iskola rajztanára mutatja be, miként ismerhető meg egy kortárs művészeti anyag, milyen üzeneteket hordoz magában és miként lehet ezt – nemcsak a műtárgyat, hanem magát a múzeumot – beépíteni az oktatási gyakorlatba és a nevelési folyamatba.

A módszertani bemutató szakmai irányítója Sinkó István képzőművész, művészeti nevelő, aki az előadást és gyakorlati foglalkozást követően a résztvevőkkel együtt vitatja meg a tapasztalatokat. A programot a jövőben is folytatni szeretné az intézmény, a város összes oktatási és nevelési intézményét felkérve, hogy a résztvevők egy-egy módszertani óra keretében megismerkedhessenek a kollégák munkájával, nézeteivel.

Kiemelt cél, hogy ezeken az eseményeken ösztönözzék az óvónőket, tanítókat, pedagógusokat, közgyűjteményi dolgozókat arra, hogy folyamatosan felkutassák és megismerjék a múzeumpedagógiai módszerek és a vizuális nevelés gyakorlati alkalmazásának tárházát, és elsajátíthassák azokat a tanulási formákat, amelyek segítenek átadni a múzeumok által nyújtott ismereteket, tájékoztatott Göttinger Eszter, a Paksi Képtár múzeumpedagógusa.

A programhoz a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ nyújt szakmai támogatást. A MOKK a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik, Káldy Mária által vezetett igazgatósága, amely 2006-ban alakult meg azzal a céllal, hogy hiánypótló tevékenységeivel hozzájáruljon a hazai múzeumi terület modernizációjához. Az eredeti terv széles körű kiterjesztése és megvalósítása 2008-tól az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektje, a Múzeumok Mindenkinek Program Társadalmi Megújulás Operatív Program által támogatott programja.