Kérdések és válaszok a hulladékgazdálkodásról

Számos kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz az új szemétszállítási rendszerrel kapcsolatban.  A felvetésekre a városháza és a hulladékgazdálkodási cég munkatársai válaszoltak.

– Honnan tudhatom meg, mikor viszik el a házam elől a különválogatott, hasznosítható hulladékot? Melyik napszakban kell kitennem a zsákot (későbbiekben az új kukát)?

– A válogatott, hasznosítható hulladék elszállítása minden páros héten történik, a háztartási vegyes (kommunális) hulladék elszállításával megegyező napon, de azzal nem azonos időben. A reggel kirakott gyűjtőedény (jelenleg zsák) elszállítására legkésőbb délután négy óráig sor kerül.

– Ezután mindig zsákba kell gyűjtenem a válogatott szemetet?

– Nem. 2013 márciusától a zsákokat felváltják az új, kékfedeles kukák. A családi házas övezetben minden háztartás térítésmentesen kap a már meglevő kuka mellé egy újat, a társasházaknál pedig a már meglevő nagy konténerek mellé kerülnek ki az újak, amelyekbe az elkülönítetten gyűjtött hulladékot kell tenni.

– Egybegyűjthetem, vagy külön kell válogatnom fajtánként a hulladékot?

– A zsákokban, és márciustól az azokat felváltó új kukában, illetve konténerben együtt kell gyűjteni a papír-, műanyag- és fémhulladékot, az előírásoknak megfelelően: tisztán, szárazon.

– Tényleg tisztára mosva, szárítva kell gyűjtenem a műanyag- és fémhulladékot?

– Igen, a műanyag- és fémhulladékot mindig kiöblítve, a szennyeződésektől megtisztítva kell gyűjteni. A leghatékonyabb (költség- és energiakímélő) megoldás, ha a mosogatáshoz használt vízben öblítjük el ezeket.

– Eddig külön gyűjtöttem a papírt, a fémet és a műanyagot, most miért öntsem őket egybe?

– Korábbi tapasztalataink szerint a hulladékgyűjtő-szigeteken elhelyezett konténerekbe vegyesen kerültek a hulladékok, így korábban is szükség volt a szétválogatásukra. Az új rendszerben a hasznosítható hulladék elszállítása háztartásonként történik. Gazdaságosabb a szállítás, majd a kézi válogatás, mint az elkülönítetten, külön válogatott papír-, műanyag- és fémhulladék fajtánkénti begyűjtése.

– Mi lesz az elkülönítetten gyűjtött hulladék sorsa?

– A helyi válogatóban anyagfajtánként különválogatják, préselik, majd bálázzák. A bálákat különböző újrafeldolgozó üzemekbe szállítják, ahol a műanyagból a másodfelhasználás során fóliát, újabb műanyag palackokat, virágládákat, csöveket készítenek, a papírból csomagolópapírt, füzetet, papírtáskát stb. gyártanak.

– Eddig a gyűjtőszigetre vittem a „szemetet”, azok a konténerek is megmaradnak?

– A korábban kialakított gyűjtőszigeteken csak az üveghulladék elhelyezésére alkalmas konténerek maradnak. Az italos üvegeket (fehér, barna, zöld), befőttes, lekváros, bébiételes üvegeket továbbra is kitisztítva kell ezekbe az üveggyűjtő konténerekbe tenni.

– Nem elég a zsák, amit kaptam. Hol tudok újat igényelni?

– A DC Dunakom Kft. Kölesdi úti ügyfélszolgálati irodájában igényelhető pótzsák.

– Amennyiben elfogyott a korábban kapott zsák, kihelyezhető-e más zsákban az újrahasznosítható hulladék a házhoz menő gyűjtés során?

– Igen, amíg az új kukák meg nem érkeznek, a saját zsákban elkülönítetten gyűjtött, hasznosítható hulladék (egy alkalommal több zsák is) elszállításra kerül.

– Ha két szállítás között megtelik majd az 1100 literes (új) konténer, kérhető-e az elszállítása?

– Igen, megoldható az időközi ürítés, illetve a konténer mellé elhelyezett zsákokat is elhozza a szolgáltató – külön kérésre. Információs vonal: 75/ 310-411.

– Növekedni fog a szemétdíj?

–  Igen, körülbelül a duplájára emelkedik majd a hulladékszállítás és -ártalmatlanítás költsége. Ennek az az oka, hogy az árat a támogatási szerződésben rögzítettek alapján kell képezni, vagyis az árban minden költségelemnek szerepelnie kell. Pl.: az építmények, gépek, berendezések újraelőállításához szükséges forrás megteremtése, üzemeltetési, javítási költségek, hatósági díjak, biztosítási költségek, lerakási illeték stb.

– Mi lesz ezután a veszélyes és az elektronikai hulladékokkal?

– A paksi hulladékkezelő központ területén megnyílt a hulladékudvar. Megközelíthető a 6-os útról, az atomerőmű északi bejárójával szemben. Itt ingyenesen adhatja le a háztartásban keletkező veszélyes hulladékokat (izzók, fénycsövek, oldószerek, festékek, növényvédő szerek, gyógyszerek stb.) valamint az elektronikai hulladékot és gumiabroncsokat. Folytatódik az elektronikai hulladék házhoz menő gyűjtése is, minden hónap harmadik szerdáján.

– A lomtalanítás rendje a megszokott marad?

– A városban továbbra is lesz lomtalanítás, évente egy alkalommal, tavasszal.

– Tervezik-e a zöldhulladék gyűjtését onnan, ahol nem akarják felhasználni a komposztot? Ebben az esetben hogyan történik majd a zöldhulladék gyűjtése?

– A zöldhulladékot is házhoz menő gyűjtés keretében gyűjtik, vegetációs időben, havonta egy alkalommal, melynek időpontjáról időben tájékoztatják a szolgáltató munkatársai a lakosságot.

110309_ujszechenyi

pthr_blokk