Újabb vietnami hallgatócsoport az atomerőműben

Forrás: Fotó az első turnus résztvevőiről. - Paksi Hírnök archív
Forrás: Fotó az első turnus résztvevőiről. – Paksi Hírnök archív

Pakson kezdődött meg április 2-án Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár köszöntőjével a magyar–vietnami együttműködés keretében folytatott nukleáris képzés harmadik turnusa, közölte a kormány hivatalos honlapja. A következő hetekben 42 vietnami szakember szerezhet oklevelet az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításáról. Az MVM Paks Atomerőmű Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által szervezett képzéssorozat 2012 szeptemberében indult, az első két turnust mintegy nyolcvan vietnami hallgató végezte el.

A program résztvevői a paksi technológiával, berendezésekkel ismerkednek meg az atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központjában. A képzési tematikában szerepel a biztonsági kultúra, a reaktorfizika, a karbantartás, a baleset-elhárítás és a sugárvédelem is.

A résztvevők egyébként már képzett fizikusok, egyetemi tanárok és oktatók. Ngo Duy Ngo, a Vietnami Szocialista Köztársaság nagykövete az első csoport látogatása során nyilatkozta: ahhoz, hogy 2020-ban üzembe helyezzék az ország első atomreaktorát, új ismeretekre van szükségük, saját szemükkel kell látniuk és tapasztalniuk. Elárulta, hogy a két ország hosszú távú együttműködést tervez.

A képzésről további információkat olvashat korábbi írásunkban.