Hamarosan indul a digitális műsorterjesztés

A televíziózás világszerte folyamatosan fejlődik, minősége egyre jobb lesz. Az
analógról a digitális földfelszíni műsorszórásra való átállás Magyarországon is
megvalósul idén július 31. és október 31. között. Ez azt jelenti, hogy az átállás időpontjától hazánkban kizárólag a digitálisan sugárzott adások lesznek majd elérhetőek, ami több előfizetési díj nélkül fogható csatornát, jobb kép- és hangminőséget és számos kiegészítő szolgáltatást (pl. elektronikus műsorújság, gyermekvédelmi zár, adás megállítása, nyelvválasztás) jelent a televíziónézők számára.

A digitális átállásban az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások
érintettek, azaz azok, akik jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennát
használnak és mindössze az M1, RTL Klub, TV2 és esetleg egy helyi televízió
műsorait látják előfizetési díj nélkül. Aki kábeles vagy műholdas szolgáltatás előfizetője, esetleg IPTV-n keresztül televíziózik, annak az átállás során nincs teendője.

Az analóg földfelszíni módon televíziót néző háztartások hagyományos tévékészülékeit tehát alkalmassá kell tenni a digitális műsorszórás vételére azért, hogy a nézők a továbbiakban jobb minőségben televíziózhassanak. A digitális műsorszórás zavartalan vételéhez egy dekóder (jelátalakító) készülék, úgynevezett, set-top-box szükséges.

Jelenleg mintegy 416 ezer háztartás televíziózik kizárólag analóg földfelszíni vétellel. Annak érdekében, hogy az analóg műsorszórás megszűnésének nyomán senki ne maradjon televízió nélkül, állami támogatásban részesíthetőek a leginkább rászoruló
háztartások.

Az átállásról és az állami támogatás igénybevételi lehetőségéről, valamint annak menetével kapcsolatban a paks.hu oldalon olvashat tájékoztatót, illetve ingyenesen hívhatja a következő zöldszámot: 06-80/38-39-40