Hadisírok számbavétele zajlik

Felmérést indít a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Belügyminisztérium közreműködésével a Magyarország területén található hadisírokról és hősi emlékművekről. Az Országos hadisír felmérés program az első világháború közelgő, századik évfordulója alkalmából induló megemlékezéssorozat miatt különösen fontos.

A hadisírokat és hősi emlékműveket számba vevő nyilvántartás készítése már országszerte zajlik, Pakson a Városi Múzeum végzi a felmérést és dokumentálást. Az emlékművek számbavétele egyszerűbb, a sírok felmérésénél viszont bonyolultabb a helyzet. Van, ahol temetőn kívüli nyughelyeket is számon tartanak; Tolna megyében a közelmúltban több ismeretlen katonát azonosítottak a nemzetőrség közreműködésével -németeket, oroszokat, magyarokat egyaránt. Pakson ilyen teendő nincs, az adminisztráció ad nagy feladatot.

A HM közleménye szerint Magyarországon a hadisírokról és a hősi emlékművekről ilyen alaposságú felmérést még nem végeztek. Hasonló jellegű adatkérés legutoljára 1948-ban történt. 2006-ban az akkori hadisírgondozó iroda megkereste az önkormányzatokat, akkor törvényi kötelezettség hiányában mindössze egyharmaduk küldte meg az adatokat.