Félidőben: Ulbert Sándor

Fotó: Kövi Gergő

A Szent István tértől a Táncsics Mihály utcáig az óváros központi része alkotja a kettes választókörzetet. Ulbert Sándor 2004-ben időközi választáson lett a körzet képviselője, majd 2006-ban és 2010-ben is győzött itt. Az eltelt időszak jelentős fejlődést hozott: megépült a Táncsics utcai körforgalom, megújult a főutca a Kishegyi úttól a körforgóig, illetve onnan a Kereszt utcai csomópontig, az Árok utca, a Síksor, a Táncsics utca, a Kosár utca összekötő útja, a Báthory és a Jámbor Pál utca is. Visszanyerte régi fényét az Erzsébet Nagy Szálloda és korszerűsödött a város két legfontosabb zsilipje. – A közösségi munka mindig fontos volt számomra, erre születni kell – vallja. – Mindenkinek nem lehet eleget tenni, de ha az ember őszinte és kitart elképzelései mellett, akkor elfogadják a munkáját – beszél képviselői elhivatottságáról.

A programjában a körzet több utcájának felújítási terve is ott sorakozott, a Báthory utca második üteme 2011-ben készült el. Nemrég több utca korszerűsítéséről döntött a testület: 2013-ban a Táncsics utcai bekötőnél vonulnak fel a munkagépek, 2014-ben a Vörösmarty, az Eötvös és a Hattyú utcában, ez utóbbiak faltól falig megújulnak. – A ciklus elején az útfelújítások alacsony számát az induló nagyberuházások indokolták, köztük a gyógyászati központ építése – folytatja a képviselő, aki számára a gyógyfürdő egy megvalósult álom, hiszen már első képviselői ciklusában zászlajára tűzte megépítését. – Akkor sokan nem hittek benne. Idén mégis birtokba vehetik a létesítményt a paksiak és a környékbeliek – mesélte Ulbert Sándor hozzátéve: az építkezés alatti módosítások és az átadás csúszásának oka a minél teljesebb kihasználtság, a gazdaságosabb üzemeltetés kialakítása.

Ahogy azt a képviselő elmondta: nemcsak az utak, a Duna paksi szakaszának védelme is folyamatosan feladatokat ró az önkormányzatra. Az Árvíz utcában csónakház épült 2012-ben, a beruházást megelőzte az úgynevezett hétházak helyzetének megoldása: az ingatlanokat megvásárolta a város, a terület felszabadult. Ez csak az első két üteme egy majdani szabadidőpark kialakításának, ami Paks újabb díszévé válhat. Egy hamarosan induló, pályázati támogatással megvalósuló nagyberuházásnak köszönhetően tovább csökken a belvíz- és árvízveszély a körzetben is. Évtizedekig sok bosszúságot okozott egy-egy csapadékosabb időszak az alvég utcáiban. A helyzet sokat javult annak köszönhetően, hogy az Árok utcában és a Duna utcánál megoldották a csapadékvíz-elvezetést és új zsiliprendszer épült. Idén elkészül a Páli árok zsilipje a felső felén, a Haladás, a Dunakömlődi utcába tervezett víztározó, így tovább csökken a veszély – mondja a városatya. A Duna utcát a Kosár utcával összekötő, 6-os út melletti szervizút hiányzó szakaszainak megépítése is ott sorakozott az elképzelések között 2010-ben. Az út könnyebbséget jelentene az alvég lakói számára. Ahogy azt megtudtuk: rövidesen elkezdődik az egyeztetés azokkal az ingatlantulajdonosokkal, akiknek egy telekrészére szükség van a kivitelezéshez.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

A főutca Erzsébet szállóig tartó szakaszának felújítása is szerepelt Ulbert Sándor választási programjában. A ciklus végéig ez nem fog megvalósulni, hiszen a képviselő-testületnek döntenie kellett több mint tucatnyi utca felújítása és a Dózsa György út rekonstrukciójának folytatása között. Az előbbi mellett voksoltak a képviselők, így a főutca befejezése egy ciklust tolódik. Változást az hozhat, ha a második ütemhez hasonlóan sikerül pályázati támogatást nyerni. Ulbert Sándor abban is bízik, hogy hasonló módon, állami támogatással talán végre elkezdődik a Fehérvári és a Kereszt utca felújítása is, hiszen ezek is a közútkezelő üzemeltetésében állnak.

A városháza megújítása és a Bazársor korszerűsítése is Ulbert Sándor szívügye. A hivatal épülete hamarosan új köntösbe öltözik, átfestik a külső homlokzatot. Ami a Bazársort illeti, az önkormányzat részben már elvégezte feladatát: szigeteltette az épületet és hamarosan a felújított szobrok is visszakerülnek a helyükre. – A tulajdonosoktól nem vállalhatjuk át a homlokzat-felújítás költségeit, de pályázati támogatással segítjük őket – mondja a városatya.

A társasházakban élők számára élhető köztereket teremtett az önkormányzat tömbbelső-felújítási programjával. A lakótelepen már a negyedik ilyen felújítás kezdődik el rövidesen. A Rákóczi és Hajnal utca tömbbelső tervei idén elkészülnek, a megvalósítást 2014-re ütemezte a testület. – A közeljövőben lakossági fórumon egyeztetem az elképzeléseket a tömbbelső lakóival, véleményüket figyelembe véve állítjuk össze a végleges koncepciót – mondja a képviselő, aki hasonló egyeztetés után hamarosan, idei képviselői keretének felhasználásával szeretné a Táncsics Mihály utcai parkoló tönkrement burkolatát megújíttatni.

Balesetveszélyes járdaszakaszok, csapadékvíz okozta gondok, parkolási nehézségek miatt is gyakorta hívják a körzetben élők Ulbert Sándort, aki – ha lehetősége van – mindent elintéz. Képviselői keretét minden esztendőben a kérések teljesítésére fordítja. Évente lakossági fórumon számol be az esztendő munkájáról és a körzettel kapcsolatos tervekről. Mint mondja, egy képviselő számára ez kötelező feladat.
Ulbert Sándor 2004 óta tagja a város vezető testületének, mindig jól együtt tudott dolgozni képviselőtársaival. Csapatépítő viták most is vannak, de a közös cél – tenni a városért – elsimítja az ellentéteket. A frakciófegyelem szent és sérthetetlen, hangsúlyozza. A városépítő bizottság elnökeként (a tisztet már a második ciklusban tölti be) céljának tekinti, hogy az óváros régi arculatának megtartásával megújuljanak a Dózsa György úti házak, egyre szépüljön a városközpont. A bizottság hagyományos, a védett és a helyi védelem alatt álló épületek felújítását támogató pályázati kiírásán a keret immár hárommillió forint, az elnyerhető 50%-nyi vissza nem térítendő, illetve kamatmentes kölcsön összege a pályázott céltól függ – tájékoztat Ulbert Sándor. –Paks büszke lehet egészségügyi ellátórendszerére, bár vannak még feladatok –mondja a képviselő, aki szerint a rendelőintézet, és későbbiekben a gyógyfürdő is országosan kiemelkedő színvonalat képvisel. A tüdőgondozó és a fizikoterápia az új gyógycentrumba költözik. A Deák Ferenc utcai alközpont és a régi SZTK épületével kapcsolatosan több elképzelésről is tárgyalnak.

Ulbert Sándor a város egyik legnagyobb múltú, legjelentősebb civilszervezetének elnökeként is a helyi közélet részese. A Paksi Iparos és Vállalkozói Kör több, immár hagyományos rendezvénnyel gazdagítja a programpalettát, ilyen a Lussonium Díj átadása. – Ugyanaz a tenni akarás jellemzi a tagságot most is, mint mikor életre hívtuk a szervezetet. Nagyszerű, hasonló érdeklődési körű emberek találtak egymásra az induláskor, sokat dolgozik az elnökség azért, hogy továbbra is sikeresen működjön az iparos kör – meséli elnökük, aki képviselőként mindig feladatának tekintette a helyi cégek segítését. Vállalkozóként egy helyi konzorcium létrehozását is szorgalmazza, az előkészítés elkezdődött, tudtuk meg. – Egy képviselő-testületnek annál nagyobb célja nem lehet, mint hogy fejlődjön a város, jól éljenek a lakói és munkához jussanak a helyi vállalkozók. Utóbbi sokszor nem könnyű, a pályázati feltételek egyre szigorúbbak, a törvényt be kell tartani, de a tervezett konzorcium sokat javíthat a helyzeten – mondja.
– Milyennek szeretném látni a várost húsz év múlva? Tisztának, rendezettnek, nyugodtnak, biztonságosnak és élhetőnek, hasonlónak mint most, csak a kornak megfelelően – összegez.