Kiemelkedő eredményt értek el a nukleáris biztonság területén

A nukleáris biztonság területén kiemelkedő eredményt elért szakembereknek adták át a minap a Magyar Tudományos Akadémia és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által 2006-ban közösen alapított Hevesy György-díjat. Az elismerést a nukleáris biztonság területén folyó kutatások kiemelkedő eredményeinek elismerésére hozták létre és minden évben két kategóriában ítélnek oda.

Az első kategóriában olyan kutatókat ismernek el, akik a nukleáris biztonság területén értek el kiemelkedő eredményeket. Az első díjat dr. Gadó János, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársa, korábbi igazgatója kapta. Gadó János kezdeményezte, majd irányította a paksi atomerőmű blokkjainak biztonságát értékelő AGNES-projektet, illetve oroszlánrésze volt abban, hogy 2008-ban sikerült a Budapesti Kutatóreaktor kiégett fűtőelemeit Oroszországba visszaszállítani.

A kategória második teljes értékű díját két személy vehette át: dr. Gimesi Ottó és dr. Fehér István. Dr. Gimesi Ottó, a BME nyugalmazott tanára a radioaktív jódizotópok kémiai formáinak meghatározásával kapcsolatos kutatásaival hozzájárult az atomerőmű nukleáris biztonságának erősítéséhez. Dr. Fehér István állami díjas vegyész a paksi atomerőmű világszínvonalú környezet-ellenőrző rendszerének kidolgozásával és megvalósításával járult hozzá a nukleáris fejlődéshez. A Hevesy György-díj ifjúsági kategóriájának kitüntetettje dr. Panka István.