Fontos beszélni az atomenergiáról

A Veszprémi Pannon Egyetem adott otthont az Atomenergiáról mindenkinek című regionális ismeretterjesztő konferenciának, amely az Országos Atomenergia Hivatal és TIT Stúdió Egyesület közös országjáró turnéjának 12. állomása volt. Mint dr. Rónaky József főigazgató mondta, egyszer már végigjárták az ország egyetemi városait, ez a második sorozat. Céljuk, hogy elsősorban a fiataloknak beszéljenek az atomenergia alkalmazásának előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről, elősegítsék az erről folyó társadalmi vitát. Miként lapunknak beszámolt róla, a konferenciákat nagy érdeklődés kíséri, a fiatalokat érdekli a téma. Hozzátette, a közvélemény-kutatások egyébként azt támasztják alá, hogy a fiatalok körében nagyobb a nukleáris energiatermelés elfogadottsága. Megnyitó beszédében arra is kitért, hogy politikai döntés van arról, hogy a paksi atomerőmű telephelyén két új blokk épüljön, most már csak a gazdasági döntés van hátra. – Ezért is fontos, hogy beszéljünk az atomenergiáról – tette hozzá.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora a konferenciára érkezett mintegy 150 középiskolai diák figyelmét arra hívta fel, hogy a műszaki és tudományos pályákról egyre kevesebb szakember kerül ki, holott a gazdasági szereplőknek szükségük lenne ilyen képzettséggel bíró fiatalokra; ezért azt javasolta, forduljanak a biztos megélhetést, karriert kínáló műszaki és tudományos képzések felé.

Vincze Árpád, az OAH főosztályvezetője a környezetből érkező természetes és mesterséges sugárzásokról beszélt előadásában. Elmondta: globálisan a sugárzások 20 százaléka természetes, míg 80 százaléka mesterséges forrásból érkezik; a mesterségek sugárzások 98 százaléka orvosi diagnosztika során ér bennünket, a maradék két százalékon osztozik az atomenergia egyéb alkalmazása, az atomkísérletek és a nukleáris balestek.

Fichtinger Gyula, az OAH főigazgató-helyettese az atomerőművek biztonságával foglalkozott a konferencián. Előadása során azt mondta, hogy nemzetközi felmérések szerint a paksi erőmű megfelel a hasonló korú és típusú, nyugat-európai erőművek állapotának.