Az útdíj drágíthatja a magyar gabonát

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén Péter-Pál napjánál valamivel korábban megkezdődhetett az aratás, az őszi vetésű növények állapota ugyanis nem indokolta a várakozást. Az aratás az őszi árpa betakarításával kezdődött meg. Országszerte 193 ezer hektáron, Tolna megyében hétezer körüli hektáron vetették a gazdák, és a terület jelentős részén már végeztek is a munkával. Az őszi árpa után következhet a repce, a borsó, majd a búza betakarítása, a sorrendről az érési állapot dönthet. Elsőként a homokosabb, rosszabb vízgazdálkodású területeken kezdődött el a betakarítás. A nagy meleg nem hatott kedvezően a növényekre, gyengébb talajon hamar megsínylik az aszályt, mondta el lapunknak Braun János, a Paksi Aranykalászos Mezőgazdasági Kft. növénytermesztési ágazatvezetője. A kft. összesen mintegy 600 hektáron gazdálkodik, őszi árpát 74 hektárra vetettek és a termés egyelőre jó közepesnek ígérkezik. A felvásárlási árak viszont idén visszaestek: a tavalyi 55–60 forintos júliusi és augusztusi piaci árakhoz képest most kilónkénti 44–51 forintos átvételi árakról beszélnek.

Az alacsonyabb ár a betakarítás idején nem meglepő, mondja Lisztmayer István, a Dunakömlődi Agrár Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. A kereskedők próbálják leszorítani az árat, ami ellen azok a gazdák nem tudnak védekezni, akiknek nincs tárolókapacitása, ők azonban kivárnak, remélik a jobbat. A szakember szerint az őszi búzából is jó közepes minőség várható idén. Az előzetes becslések szerint az országosan 1,1 millió hektárnyi területen elvetett őszi búza átlagtermése 4,6 tonna lesz, így a termésmennyiség eléri majd az ötmillió tonnát. Az idei gabonapiacot a termés mennyisége és minősége nem befolyásolja kedvezőtlenül, egyelőre azonban kérdéses, hogy a terményt szállító gazdák mentességet kapnak-e az e-útdíj megfizetése alól. A Magyar Nemzet a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárára hivatkozva azt írja, a zöldség- és dinnyetermesztőknek, illetve a gabonaféléket és olajos magvakat termelőknek július 1-jétől november 30-ig nem kell fizetniük, ha teherjárműveikkel felhajtanak a gyorsforgalmi vagy főutakra.

Július elsejétől minden olyan tehergépjármű, amely súlya meghaladja a 3,5 tonna össztömeget, kötelező útdíjat fizet a megtett út használatával arányosan, legyen az autópályán, autóúton vagy főúton. Az e-útdíjról szóló törvény szövegében olvasható, hogy a mezőgazdasági termények betakarítása idejére a mezőgazdasági termények szállítását végző saját gépjárműire vonatkozó kedvezményszabályokat a kormánynak meg kell hoznia. A Gabonatermelők Országos Szövetsége azonban felhívja a figyelmet, hogy a mentesség a termelők szállítóeszközeit illetheti, malmok, kereskedők által megbízott szállítókat már nem, ezért előzetes kalkulációik szerint az útdíj átlagosan kilónként 1,50 forinttal drágítja majd a magyar gabonát.