A téves jelzés sokba kerülhet

A kép csak illusztráció. - Fotó: Paksi Hírnök archív
A kép csak illusztráció. – Fotó: Paksi Hírnök archív

Szeptembertől szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul hívja fel a segélyhívó számot. Idén a jelzések több mint 90 százaléka valós esemény miatt érkezett, jelentősen csökkent a szándékosan megtévesztő jelzések száma. Szabálysértést eddig az követett el, aki a hatóságnál vagy a közfeladatot ellátó szervnél valótlan bejelentést tett veszélyhelyzetről. A szeptemberi módosítás után az is szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot. Mindkettő pénzbírsággal sújtható, amelynek összege ötezertől akár százötvenezer forintig is terjedhet, sőt a valótlan bejelentést a bíróság elzárással is büntetheti.

Legutóbb januárban a TEK paksi készenléti csoportját riasztották a tamási Vályi Péter Szakközépiskolába, miután egy 17 éves diák telefonon jelentette be, hogy bomba van az intézményben. 500 pedagógust, diákot és az iskola alkalmazottait kísértek védett helyre. Mivel a bejelentés hamis volt, a diák ellen közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt indítottak eljárást.

Fontos tudni, hogy a tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott tűzesetről, balesetről.