A fűtésszezon veszélyei

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése céljából lapunk minden fűtési szezonban foglalkozik azokkal a technikai kérdésekkel, amelyekre érdemes odafigyelni biztonságunk megőrzése érdekében. Ugyanis a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezések okoznak. A legtöbb problémát a régi típusú, nyílt égésterű kazánok, átfolyós rendszerű vízmelegítők jelentik. Egy nyílt égésterű kazán vagy kandalló a szükséges oxigént a környezetéből nyeri, vagyis a megfelelő levegő-utánpótlásról mindig gondoskodni kell, mivel egy köbméter gáz elégetéséhez tíz köbméter levegő szükséges.

Fontos tudni, hogy ilyen típusú készülékkel egy időben nem tanácsos a konyhai páraelszívót is üzemeltetni, mivel egy közepes teljesítményű elszívó 200-300 köbméter levegőt is el képes szállítani. Amennyiben az égéstermékek visszaáramlanának, azt észrevehetjük abból, hogy a helyiségnek túl magas a páratartalma, a felső sarkok vizesek, illetve ha a készülék burkolata indokolatlanul meleg. A legbiztosabb, ha van a háznál szén-monoxid-jelző készülék, ami már kis anyagi ráfordítással beszerezhető és sokszor életeket is menthet.

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság a szén-monoxid-mérgezések megelőzése céljából készített egy rövidfilmet, amelyet ide kattintva érhet el.