„Hogy a viharba ne lennék elégedett?!”

A címbeli kijelentés Meczker András edző szájából hangzott el, amikor arra kértük, értékelje az ASE versenyzőinek szereplését a csehországi Racicében megrendezett kajak-kenu olimpiai reménységek versenyén. A három versenyzőből álló paksi küldöttség tagjai közül Pupp Noémi serdülő V. korcsoportban  K1 1000 m-en aranyérmet nyert. Fritz Anett a szolnoki Gál Fruzsinával serdülő VI. korcsoportban K2 500 m-en, Török M. Aurél a győri Dóczé Patrikkal  ifjúsági VII. korcsoportban C2 1000 m-es távon nyert ezüstérmet. Ezenkívül Fritz Anették K2 200 m-en nyolcadik, Török M. Aurélék C2 500 m-en negyedikek lettek.

– Nagyon erős volt a mezőny: huszonnégy nemzet, köztük Kanada és Ausztrália is elhozta a versenyzőit, és ha a németek is rajthoz állnak, akkor olyan lett volna, mint egy világbajnokság – értékelt az edző – Noémivel a középfutam előtt megbeszéltem, hogy tartalékoljon a döntőre, megfogadta a tanácsot, második lett egy szerb kislány, Janics Natasa unokahúga mögött. A döntőben egy magyar kislány, Homonnai Luca volt az igazi ellenfele, aki egész évben egy picivel jobb volt, de Noémi idén először megfogta, pont a legjobbkor.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Meczker András Anettékról szólva elmondta, hogy 3 másodperccel nyerték az előfutamukat, a döntőben pedig még ennél is jobb időt mentek, és nagyon-nagyon kevés hiányzott a győzelemhez. Kicsit el is kenődtek, maradt bennük egy kis hiányérzet, de az edző úgy gondolja, nincs rá okuk. – Megbeszéltük, ha valaki ezt az eredményt az év elején írásba adja, azt kérdezték volna rögtön, hol írják alá. Egyébként Noémi, és Anett is az idén kezdett el feljönni, jól menni.

– Réli nagyon szépen kenuzott, ő volt a hajó motorja, taktikusan versenyeztek, 500 m-nél még csak a harmadikak voltak, onnan jöttek fel a 2. helyre. Ennyi korosztályos válogatottunk még nem volt, kajakban Noémi és Anett, kenuban a kölyök korcsoportban Hodován Dávid, a serdülők között Cseh Olivér, az ifiknél Aurél, és remélem a keretfeltöltőn Koleszár Zoli is kiharcolja a tagságot. Úgy vélem, hogy a Hajba Tónió és Sziklenka Laci bá’ távozása utáni generációváltás miatti átmenet után most már ismét jönnek az eredmények – tette hozzá a racicei küldöttség vezetője.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Pupp Noémi (1998), a Vak Bottyán gimnázium 9.-es tanulója, 2005 óta kajakozik, első edzője Gutai Dániel, jelenleg Meczker Andrással készül. Tavaly K1 1000 m-en lett országos bajnok.

– Most már nekem is illett valami nemzetközi eredményt felmutatni Réka után. (Pupp Réka az ASE dzsúdósa, Noémi nővére – a szerk.) Szerettem volna már megmutatni, hogy én is itt vagyok. Ennek ellenére nem számítottam arra, hogy első leszek, mivel a másik magyar lány egész évben jobban teljesített, aztán mégis sikerült, és ez az, ami számít. Nagyon jók voltak a körülmények, jó volt a pálya, örültem, hogy anyuék is kijöttek. Igaz, verseny közben nem foglalkoztam velük, de jó volt utána együtt lenni. Jövőre még a serdülők között versenyzek, szeretnék indulni a válogatókon, EORV-n, Eb-n. Szeretnék 500 m-re is készülni, hiszen az az olimpiai táv. Egyelőre csak egyesben versenyzek, de szívesen indulnék párosban is, ha találunk egy megfelelő párt.

Fotó: Szaffenauer Ferenc
Fotó: Szaffenauer Ferenc

Fritz Anett (1997) a Vak Bottyán gimnázium 10.-es tanulója, 2004 óta kajakozik, első edzője Gutai Dániel, jelenleg Meczker Andrással készül. Eredményei: országos bajnokságokon első, második és harmadik helyezések.

– Nagyon jó volt a pálya, a döntőben a végére mindent kiadtunk magunkból, de jó érzés volt, amikor célba értünk. Az ellenfelek is erősek voltak, ennek ellenére csak egy kicsi hiányzott a győzelemhez. Nagyon örültem, hogy anyukám is kint volt, hogy élőben látott versenyezni, és rögtön ott gratulált. Jövőre már nehezebb lesz az ifik között, de remélem, hogy ott is hasonlóan sikeres leszek. Szeretek edzeni, igaz, a futás nem a kedvencem, de a jó eredményekért muszáj azt is elvégezni.