Olimpikon fejleszt áramot a kolbászfesztiválon

Fotó: mvm.hu
Fotó: mvm.hu

A Csabai Kolbászfesztiválon állomásozik ezen a hétvégén az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közös interaktív kiállítása. Az évről-évre megújuló mozgó kiállítás ősszel Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét járja végig, az év végéig 43 településre ellátogatva Jászfényszarutól Mezőtúrig, Szarvastól, Békéscsabán át Gyuláig. Így a két megye lakói is személyesen tapasztalhatják meg, miért fontos a paksi atomerőmű működése és tervezett bővítése – ma a hazai erőművek közül a Pakson megtermelt villamos energia a legolcsóbb, magas részarányának köszönhetően segít megfizethető szinten tartani a havi villanyszámlát.

Az MVM Jövőnk Energiája Interaktív Kamiont Kozmann György világbajnok, olimpiai bronzérmes kenus is meglátogatja a kolbászfesztiválon. Szimulátoron kipróbálja, hogyan sötétülne el az ország, ha nem létezne az atomerőmű, illetve az áramfejlesztő kerékpáron teszteli, mennyit kellene bicikliznie ahhoz, hogy megtermelje egy olimpiai közvetítés végignézéséhez szükséges energiát.

2009 óta már majdnem 350 településre eljutott a Jövőnk Energiája Interaktív Kamion, amit több százezer látogató keresett fel. A látogatók – a legkisebbektől a legidősebbekig – a három évtizede biztonságosan működő létesítmény története és jövője mellett megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha pedig még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.