Megvan az MSZP és a Jobbik jelöltje is

Fotó: Paksi Hírnök archív
Fotó: Paksi Hírnök archív

Igazi lobbistát kaphat személyemben a választókörzet, hiszen mindenáron, akadályokat nem ismerve dolgozom majd a választókért, a térség fejlődéséért – mondta el Heringes Anita, a Magyar Szocialista Párt egyéni országgyűlési képviselőjelöltje programismertető sajtótájékoztatóján.

Korábban a Jobbik Magyarországért Mozgalom Paksi Alapszervezetének lakossági fórumán bemutatkozott Bencze János is, a párt Tolna megye hármas számú választókerületi országgyűlési képviselőjelöltje is.

A Tolna megyei hármas választókerület 34 települése földrajzilag és fejlettségét tekintve is nagyon távol van egymástól. Míg Paks és környéke az átlagosnál jobb helyzetben van, addig Simontornya és Tamási környékén óriási a munkanélküliség, mondta el Heringes Anita. Az MSZP programja szerint az elmaradott települések számára a szociális szövetkezetek létrehozása kínálhat megoldási lehetőségeket, a szerveződésekben nem közfoglalkoztatottként dolgoznának, hanem mindenki napi nyolc órában, legalább a minimálbérért, biztosítva, hogy minden családban legalább egy fő kereső legyen – folytatta az országgyűlési képviselőjelölt, aki hozzátette azt is, hogy a párt a bölcsődék és óvodák számának növelésével is szeretné támogatni a nők visszatérését a munkaerőpiacra. A paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szólva Heringes Anita hangsúlyozta: a feladatokat komplexen kell kezelni. A vállalkozásokat piacképes szakembergárda kialakítására kell felkészíteni, hogy a bővítési projekt befejezését követően külföldi építéseken is dolgozhassanak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Paks és környékének infrastruktúráját és szolgáltatási rendszerét is megfelelő szintűre kell szervezni ahhoz, hogy biztosítsa a hátteret az építéshez. Fontos cél véleménye szerint, hogy a kivitelezővel történő szerződéskötéskor kötelezni kell a tender nyertesét egy másik termelő iparág letelepítésére, mert nem szabad, hogy egy lábon álljon a város és környékének ipara. Az európai uniós források felhasználásával a csatornázottság növelése és a közműrendszer fejlesztése is feladat a választókörzet sok településén, emelte ki az MSZP-s politikus, majd elmondta: a kampány idején nem lakossági fórumokon, hanem a közösségi tereken, például a piacokon megszólítva szeretné elérni a választópolgárokat a körzet valamennyi településén.

Fotó: TelePaks felvétel
Fotó: TelePaks felvétel

– Mi vagyunk az egyetlen párt Tolna megyében, amelyik a két választás között is tartott lakossági fórumokat – Ezt már Bencze János hangsúlyozta a Jobbik fórumán. – Fontosnak tartjuk a kapcsolattartást a választókkal, ezt nagyban segíti, hogy a szekszárdi központi iroda mellett már Pakson és Dombóváron is van egy állandó hely, ahol megtalálnak a polgárok – mondta el Bencze János, a Jobbik Tolna megyei szervezetének elnöke a Csengey központban tartott fórumon. A párt országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta: a kampány alatt legfőbb üzenetük, hogy a Jobbik azokat az embereket kívánja képviselni, akik olyan Magyarországon szeretnének élni, ahol jogrend van, élhető az ország és biztosított a megélhetés. Hét vezér elnevezésű programjukban a közrend védelmére, az elszámoltatásra és a munkahelyteremtésre helyeződik a hangsúly.
A fórumon Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót a devizahitel-károsultak problémájának megoldásáról. Mint elmondta, pártjuk szerint a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lehet az egyetlen olyan megoldás, amellyel az összes banki áthárítás visszahárítható a bankokra, hogy azok fizessék meg a társadalmi költségeket, akik a bajt okozták. Emellett szükség lenne kártérítés megállapítására és egy olyan kilakoltatási moratóriumra, amely addig áll fenn, amíg a problémát meg nem oldja a politika. Z. Kárpát Dániel azt is hangsúlyozta, hogy a devizahitelesek problémája nem csak a hitelkárosultakat érinti, hanem az egész magyar társadalmat, ugyanis amíg a GDP 2-3%-át eltörleszti az ország évente, addig a kiszáradt magyar gazdasági környezetben nem érhető el fellendülés.