A magyar cégeket fel kell készíteni

Fotó: www.kormany.hu
Fotó: www.kormany.hu

Jelenleg 158 vállalkozás van Magyarországon, amely képes nukleáris létesítmény fejlesztésében részt venni és további 287, amely továbbképzés és technológiai fejlődés révén képes lehet rá, írja a Piac és profit a Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel készített interjúban. A szakember a következő időszak egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar cégek felkészítését: a Roszatom ugyan kész fogadni 40 százaléknyi magyar beszállítói hányadot, de a potenciális cégeket fel kell készíteni a kontrollált és szigorú szakmai feltételekre, kapacitásuk bővítésére. Hozzátette, a magyar cégeket a Roszatom is minősíti, és a folyamaton átjutó magyar cégek számára ez nemcsak egyedi és belföldi lehetőséget jelent, hanem az orosz atomenergetikai cég más projektjeikbe is bekapcsolódhatnak.

Pónya József nemrégiben a Népszabadságnak adott interjújában úgy nyilatkozott, számára rokonszenves az orosz technológia, jó tapasztalatok vannak vele kapcsolatban. A paksi atomerőmű első vezérigazgatója szerint az, hogy az új paksi blokkok építéséről két állam kötött szerződést, biztonságot nyújt az országnak. A MAVIR adatai szerint 15 éven belül az elöregedő erőművek miatt 5000 megawatt új kapacitást kell a rendszerbe beépíteni, a paksi blokkok jelenlegi 2000 megawattja ennek csak egy szelete. Az, hogy függőséget jelentene az oroszokkal történt megállapodás, Pónya József szerint elfogadhatatlan érv. Magyarországnak, sőt Európának nincs primer energiaforrása, a gázt szintén Oroszországtól veszi, a megújuló energia pedig ma még nem versenyképes Magyarországon.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás ülésén a napokban szóba került, a Paks környéki települések részben felkészültek az erőmű újabb két blokkjának építését jelentő gigantikus beruházásra, de sok még a teendő.