Mérnökből és könyvelőből keresnek legtöbbet

2013-ban minden korábbi rekordot megdöntött az online meghirdetett állások száma – derül ki a Profession.hu éves adataiból. A munkáltatók leginkább fejlesztőket kerestek, de a mérnök és könyvelő állások is felkerültek a dobogóra. Az álláskeresők ezzel szemben a legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek és harmincöt százalékkal többen regisztráltak az előző évhez képest. Összesen több mint 60 ezer új állást töltöttek fel a munkáltatók, ezekre 2,5 millió jelentkezés érkezett. Még októberben is hatezer új pozíciót hirdettek meg a cégek.

Az extrém túljelentkezés miatt tavaly az adminisztrációs és irodai munka kategóriában volt a legnehezebb elhelyezkedni, a gyártás kategória hirdetői ezzel szemben jóval nagyobb arányban növekedtek, mint a jelentkezők, így most mindenkinek nagyobb az esélye itt munkát találni. Az előző évben a munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdettek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül – ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet.

Tolna megyében az egyik legnagyobb hirdető az erőműbővítéssel foglalkozó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., amely számít a fiatalok korszerű tudására.