A magyarok több mint háromnegyede támogatja az atomerőmű működését

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Üzemlátogatásra is invitálta a média képviselőit a paksi atomerőmű a 2013-as évet értékelő sajtótájékoztatóján, ahol elhangzott: hazánk villamosenergia-ellátásbiztonságának legfőbb letéteményese az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., amely ezen a területen a magyar termelés immáron több mint felét adja.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

A sajtótájékoztatón Hamvas István vezérigazgató tájékoztatott arról, hogy a lakosság jelentős, 76%-os támogatottsága mellett üzemelő atomerőmű újabb sikeres esztendőt zárt. Idén a 2. blokk üzemidő-hosszabbításához szükséges engedélyek megszerzése a legfőbb feladat, emellett pedig újabb biztonság- és hatékonyságnövelő fejlesztések valósulhatnak meg. Az atomerőműben – a hálózatra kapcsolása óta – termelt villamos energia mennyisége várhatóan jövő hétfőn éri el a 400 TWh értéket, amely a teljes magyar lakosság mintegy 35 évnyi villamosenergia-felhasználásával egyenértékű.

Forrás: MVM Paksi Atomerőmű Zrt.
Forrás: MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

„Az atomerőmű továbbra is a legolcsóbb áron, magas fokú biztonság mellett és üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül járul hozzá az ország villamosenergia-ellátásához. A tavalyi évben 15.370 GWh (gigawattóra) termelési eredményt értünk el, ezzel a hazai villamosenergia-termelés 50,7 %-át, míg a felhasználás 36,4 %-át biztosítottuk Paksról, éppen ezért az atomerőmű hazánk ellátásbiztonságának szempontjából kiemelkedő szereppel bír. A 2. blokk üzemidő-hosszabbításával kapcsolatos engedélyeztetési eljárások mellett folytatjuk a 3. és 4. blokk felkészítését is a további húsz évre szóló működtetéshez. A rendszeres és jól ütemezett karbantartásoknak, valamint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben is biztosítani tudjuk a gazdaságos és biztonságos termelést. Várhatóan hétfőn érjük el az erőmű történetében újabb mérföldkőnek számító 400 TWh termelést, amely villamos energia mennyisége a teljes magyar lakosság mintegy 35 évnyi villamosenergia-felhasználásával egyenértékű. Ugyanennyi villamos energiát 50 millió tonna kőszén, vagy 40 milliárd köbméter földgáz elégetésével állíthatnánk csak elő.” – foglalta össze a tavalyi eredményeket és az idei célkitűzéseket Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója.