Felpörgeti a gazdaságot az atomerőmű-beruházás

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Az atomerőmű-beruházás jelentős számú munkahelyet teremthet, több tízezer ember megélhetését biztosítva, hangzott el Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter paksi sajtótájékoztatóján.

– Az új blokkok létesítésével kapcsolatban az orosz fél vállalta, hogy akár 40%-os magyar beszállítói arányt garantál. A gyakorlatban ez a hazai vállalatok árbevétel-növekedését eredményezi, amely az 1200 milliárd forintot is meghaladhatja, és természetesen számottevő adóbevételt jelent az államháztartás számára. A jelentős gazdaságélénkítő hatás mellett a beruházás 8-9 ezer új munkahelyet teremt – mondta Németh Lászlóné.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

– Egy ilyen volumenű beruházás megvalósítására hazánkban egyedül az MVM Csoport képes, hiszen a megfelelő cégméret mellett több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk atomerőmű építésében és üzemeltetésében is – fogalmazott Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, hozzátéve: a társaságcsoport az elmúlt négy évben 500 milliárd forint, vagyis az új blokkok létesítési költsége mintegy hatodának megfelelő összegű adó, járulék és osztalék befizetésével járult hozzá a költségvetéshez, így a magyar gazdaság növekedéséhez.

Megkezdődött a lehetséges hazai beszállítók, alvállalkozók körének azonosítása, eddig közel 400 cég jelentkezett, hogy hozzájáruljon az akár 40 százalékos hazai beszállítói arányhoz – ezt már Nagy Sándor, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója mondta el. A cég felméri a vállalkozások szakmai teljesítőképességét, megvizsgálja a rendelkezésre álló minősítéseket, minősítési rendszereket, ellenőrzi a szükséges jogi és műszaki feltételek meglétét, a rendelkezésre álló humán erőforrást, az alvállalkozói kapcsolatokat, az elért szakmai teljesítményeket, referenciákat. A társaság segít a hazai vállalkozásoknak felkészülni a nukleáris beszállítói minősítés megszerzésére is – ebben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Magyar Mérnöki Kamarával kialakított, máris eredményesnek bizonyult együttműködésre is épít.