Zsúfolásig telt a nagyterem a közmeghallgatáson

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

Az engedélyezés hosszadalmas és összetett eljárásának első fontos lépése a telephely-engedélyezés, ennek keretében tartott közmeghallgatást az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) Pakson. A polgármesteri hivatal nagytermében a nukleáris hatóság és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. szakemberei tartottak tájékoztatót, majd válaszoltak a kérdésekre, amelyeket elsősorban az atomenergiát nem támogató civilszervezetek, pártok képviselői tettek fel. Az eseményre valamivel több mint százan gyűltek össze a tárgyalóteremben.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese kiemelte, hogy a nukleáris létesítmények, így az atomerőművek is, életciklusuk minden szakaszában folyamatos hatósági felügyelet alatt állnak annak érdekében, hogy a biztonsági követelmények mindenkor teljesüljenek. A telephely engedélyezése kétlépcsős eljárás, a most zajló az első, amelyben a telephelyvizsgálat és -értékelés zajlik. A következőben a telephelyjellemzőket értékelik majd. Ezt a létesítési, majd az üzembe helyezési, végül az üzemeltetési engedély követi.

Eck József, az MVM Paks II. Zrt. projektmenedzsment igazgatója azt vázolta, hogy az engedélykérelemhez hétszáz oldalnyi dokumentációt állítottak össze. Az eljárás során egyebek között földtudományi, meteorológiai, hidrológiai vizsgálatot végeztek, értékelték a kibocsátások hatásait, az ember okozta külső veszélyeket.

Fotó: Kövi Gergő
Fotó: Kövi Gergő

– A kérdések többsége nem konkrétan a közmeghallgatás témájához, azaz a telephelyvizsgálathoz kapcsolódott – összegezte Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója a körülbelül kétórás közmeghallgatás végén. Azt is elmondta, hogy az engedélyezéshez kapcsolódó követelményrendszer felülvizsgálatát 2009 kezdték el, akkor, amikor a parlament felhatalmazást adott az új atomerőművi blokkok létesítésének előkészítésére.  – Ez a rendszer teljes mértékben megfelel a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak, összhangban van az EU elvárásaival, a szomszédos országok gyakorlatával – hangsúlyozta a főigazgató. Az OAH szakemberei kiemelték, hogy a közmeghallgatás tárgyát képező engedélyezési eljárás a létesítmény nukleáris biztonsági engedélyezésének egyik lépése. A hatóság minden létesítményszintű engedélyezési eljárás esetén közmeghallgatást végez az érintettek tájékoztatása, illetve annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a témával kapcsolatos vélemények, álláspontok kifejtésére, kérdések megfogalmazására. A hatóság a most elhangzottakat is figyelembe véve hozza meg, majd határozatát közzéteszik, amely 15 nap múlva válik jogerőssé.