Kosárlabda-bajnokság: út a döntőig

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A második helyen zárta a 2013/14-es bajnokságot az Atomerőmű SE NB I-es férfi kosárlabdacsapata, miután a döntőben 3-0-ra alulmaradt a Szolnoki Olaj KK-val szemben. Az előző szezonhoz képest több változás is történt a klub háza táján, a vezetőedzői posztra visszatért az egykori sikerkovács Braniszlav Dzunics, távozott Lorenzo Williams, Steven Idlet; Johnathan Levy visszatért Szegedre, Vojvoda Dávid a Szolnokban, Kámán Tamás, és Czinger Zoltán Zalaegerszegen folytatta pályafutását. Érkezett Szabó Zsolt és Medve Máté a bajnokcsapatból, valamint Baki Gergely a Zalaegerszegtől, az Albával bajnok center Jarrod Jones, Deonta Vaughn, és több próbálkozás után a 6. fordulótól Rodney McGruder. A 2012/13-as bronzérmes csapatból maradt Tóth Ádám, Eilingsfeld János, Kerpel-Fronius Balázs, Illés Máté. A csapatkapitány Körtélyesi Gergely, és Kovács Ákos az ötödik, míg a visszatérő Medve Máté a negyedik bajnoki szezonját kezdte el az Atomerőmű csapatában.

A felkészülési tornákon még nem muzsikált valami fényesen a társaság, de a bajnoki rajt jól sikerült. Négy győztes meccs után következett egy váratlan fiaskó Zalaegerszegen, ezután újabb fontos győzelmek következtek. Novemberben öt bajnoki és két EuroChallenge-mérkőzést láthattak a Gesztenyés úti csarnokban a szurkolók, a CSM Oradea ellen 78-77-re nyertek Körtélyesiék, de az orosz Krasnye Krylia ellen nagy vereségbe futottak bele. Decemberben véget ért az EC-szereplés, nem jutott tovább csoportjából az ASE.

Nem lehet mondani, hogy problémamentes lett volna a szezon, ősszel, és tavasszal is a döntő utolsó meccséig a játékosok közül többen mindig sérüléssel bajlódtak. Az alapszakaszban tovább menetelt a paksi csapat, öt fordulóval a vége előtt Kecskeméten is győzni tudott, karnyújtásnyira volt az alapszakasz-győzelem, amelyet a következő két idegenbeli vereség sem veszélyeztetett. Közben az új lebonyolítású Magyar Kupa-döntőben a várakozásokkal ellentétben nem sikerült a fináléba kerülni, sőt a bronzmeccsen is alulmaradt az ASE.

Az alapszakasz során 22 mérkőzést játszott a paksi csapat, 18-at megnyertek, és négyszer hagyták el vesztesen a pályát. A Gesztenyés úti csarnokban nem termett babér az ellenfeleknek, vendégként Zalaegerszegen, Kaposváron, Pécsett, és Székesfehérváron nem sikerült nyerni a Dzunics-tanítványoknak. A piros-kékek átlagban 83,3 pontot szereztek, és 70,5 pontot kaptak.

Az alapszakasz után a középszakasz következett, amelynek felsőházában az első öt, a Szolnoki Olaj KK csapatával kiegészülve oda-visszavágó alapon játszott egymással. Kaposváron és Kecskeméten is nyerni tudtak a paksi játékosok, de egy szoros meccsen kikaptak Székesfehérváron. Az utána következőket nyerték Szabóék, így a döntés az utolsó két meccsre maradt. Szolnokon és Pakson is a Tisza-partiak bizonyultak jobbnak, így a második helyről vágott neki az ASE a rájátszásnak.

A lehető leghamarabb befejezte a Pécsi VSK elleni negyeddöntőt a paksi csapat, miután az egyik fél három győzelméig tartó párharcot 3-0-ra nyerte. Az idei bajnokságban erőn felül teljesítő vasutasok csak az első, Gesztenyés úti mérkőzésen fejtették ki a legnagyobb ellenállást.

Az elődöntőben a Sopron sem jelentett komolyabb akadályt, az elsőn kiütötte ellenfelét a Paks, és a másik kettőn sem forgott veszélyben az ASE-siker.

Fotó: Molnár Gyula
Fotó: Molnár Gyula

A döntőben a hazai mezőny legerősebb csapata, a Szolnok következett, a középszakasz-győzelemnek köszönhetően Tisza-parti pályaelőnnyel. A döntőt 3-0-ra nyerte az Olaj, de az Atomerőmű játékosai minden dicséretet megérdemelnek, hiszen szoros, kiélezett meccseken maradtak alul.

A 2012/2013-as bronz után, 2013/2014-ben ezüstérem került a paksi játékosok nyakába.