Begördült a tájékoztató kamion a VOLT-ra

Fotó: MVM Paks II. Zrt.
Fotó: MVM Paks II. Zrt.

Idei fesztiválturnéja első helyszínére, a VOLT fesztiválra érkezett a paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba a nemzetközi hírű Ivan & The Parazol zenekar is ellátogatott, ahol néhány perc alatt a rock and roll vette át az irányítást a paksi atomerőmű valósághű vezérlőpult-szimulátora felett. A zenekar tagjai az áramfejlesztő kerékpárra is felpattantak, de hamar szembesültek azzal, hogy nem tudnak kerékpárral annyi villamos energiát előállítani, amely elegendő lenne a saját koncertjükhöz.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra, hogy Magyarországon több módszert is alkalmaznak a szén-dioxid-kibocsátásmentes energia előállítására, de erre ipari méretekben csak az atomerőmű képes. – A paksi atomerőmű hazánkban biztonságosan állít elő megfizethető villamos energiát, mindezen felül a működő 4 paksi blokk évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat – hangsúlyozta hozzátéve, hogy bíznak abban, hogy az interaktív kiállításra ellátogató közismert zenészek is ösztönzik a fesztivál látogatóit arra, hogy jobban megismerjék az atomenergia világát és annak előnyeit.

Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy az országjáró kiállítás hatodik éve viszi házhoz az atomenergiát. Eddig összesen több százezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve tapasztalhatták meg, hogy a paksi atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából azért fontos, mert olyan villamos kapacitás épülhet meg, amely károsanyag-kibocsátás mentesen üzemel legalább hatvan éven át, miközben megfizethető árú villamos energiával látja el hazánkat. A kamion látogatói megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a három évtizede biztonságosan működő paksi atomerőmű történetét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát is.

A paksi atomerőmű célja, hogy minél több fiatallal is megismertesse a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos technológiáját. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a VOLT fesztivál teljes ideje alatt látogatható, ezt követően az idén Miskolctapolcán megrendezendő EFOTT-on, illetve a szegedi SZIN-en, a kapolcsi Művészetek Völgyén, a Debreceni Virágkarneválon, a Szerencsi Csokoládéfesztiválon és a nyíregyházi Vidor Fesztiválon is találkozhatnak az érdeklődők a kiállítással.